Връзки за достъпност

Извънредни новини

Социалдемократи, зелени и либерали договориха ново правителство в Германия


Олаф Шолц, наследникът на Ангела Меркел.
Олаф Шолц, наследникът на Ангела Меркел.

Социалдемократите се споразумяха с още две партии, с които да сформират управляваща коалиция, съобщи Би Би Си. Така официално ще приключи 16-годишното управление на канцлера Ангела Меркел, а неин наследник ще бъде Олаф Шолц.

Това се случи близо два месеца след изборите, в които християндемократите останаха втори с най-ниския си резултат на избори.

За сметка на това Зелените, които са една от партиите в новата управляваща коалиция, отбелязаха най-високия си резултат. Третият коалиционен партньор е либералната „Свободна демократическа партия“ (СДП).

Управляващите ще се стремят да въведат екологични политики, сред които е решението до 2030 г. в страната да се използва 80% възобновяема енергия. Предвижда се и 15 милиона електроавтомобили да влязат в употреба. Решението беше взето след повече от 6 седмици преговори между партньорите в коалицията

От гледна точка на външната политика Шолц ще наблегне на суверенитета на Европа и на съдрудничеството с Франция и САЩ.

До момента Германия никога не е била управлявана от три партии. В случая коалиционните партньори имат фундаментални различия във възгледите си за управлението на страната. Постигнатото споразумение идва след дълги и сложни преговори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG