Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кмет на шуменска община е глобен за конфликт на интереси


Кметът на община Никола Козлево Ешреф Реджеб
Кметът на община Никола Козлево Ешреф Реджеб

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) установи конфликт на интереси при кмета на шуменската община Никола Козлево Ешреф Реджеб. Производството срещу него е започнало по сигнал от изпълнителната власт.

Ешреф Реджеб е втори мандат кмет на Никола Козлево, издигнат от ГЕРБ. Той спечели изборите през 2015 и 2019 г.

Установено е, че кметът е плащал с пари от бюджета за доставка на хранителни продукти. Договорите за тази дейност са били сключени с дружество, в което съдружници са двамата му синове.

Според комисията кметът на общината е превел над 43 хил. лв. в полза на местния футболен клуб, където един от синовете му е член на Управтелния съвет.

На кмета е наложена глоба от 10 хил. лв. При влизане на решението в сила, Реджеб трябва да бъде освободен от поста кмет на общината.

Кметът, хлябът, ножът. Корпоративната зависимост в едно село
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

През юли Свободна Европа показа в репортаж жители на село Вълнари, община Никола Козлево. Те разказаха, че кметът на общината настоява да се гласува за ГЕРБ, с преференция за кандидата Илтер Бейзатов.

Според жители на общината семейството на кмета притежава верига от магазини. Ембие Джелил и Бехчет Реджеп от село Вълнари казаха, че жените им са били наети в “магазините на кмета”. Били са наети на 862 лв., но са получавали по 450 лв.

“Взеха й дебитната карта, ПИН кода. Теглиха й цяла година заплатата”, каза за Свободна Европа Бехчет Реджеп.

Илтер Бейзатов е един от шампионите по преференции в изборите за парламент. В изборите на 14 ноември Бейзатов отново е получил най-много преференции. Близо 30 на сто от гласувалите за ГЕРБ в региона на Шумен са го посочили като предпочитан кандидат.

“Точно такива икономически зависимости са ясно изразени в малки населени места, защото нивото на безработица там е голямо и голяма част от хората живеят под прага на бедност”, каза за Свободна Европа Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда (ИРПС).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG