Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво стана с шампионите по преференции на избори


ГЕРБ се яви на изборите на 11 юли под мотото "Ред в хаоса".

Само преди три месеца те бяха любимците на избирателя. На 4 април за тях бяха гласували с толкова много преференции, че те изместиха други от листите. Какво стана с тях на 11 юли? Тук ви предлагаме три различни примера - от Шуменска област, от Хасково и от Симитли.

Използването на преференция при гласуването за парламент дава възможност за пренареждане на съответната партийна листа. Когато един кандидат, който не е на избираемо място, събере достатъчен брой преференции, може да я пренареди. Но преференциите са и инструмент за проследяване на контролирания вот.

Изборите през април показаха ръст в преференциалното гласуване, според анализ на Института за развитие на публичната среда. С най-много преференции гласуваха избирателите на коалицията ГЕРБ-СДС - около 54 на сто. Това доведе до разместване на листи.

Свободна Европа направи анализ на част от протоколите в регионите, където на изборите за 45-о Народно събрание се откроиха рекордьори по изборни преференции.

Любимецът от Шумен

Един от шампионите по преференции на изборите на 4 април е бизнесменът Илтер Бейзатов. Той беше втори от листата на ГЕРБ в Шумен.

През април Бейзатов успя да събере 6799 преференции. За него бяха гласували цели села. Едно от тях е Вълнари. Там ГЕРБ имаше 80 на сто от гласовете, а 99 на сто от гласувалите за ГЕРБ бяха посочили с преференция Бейзатов.

Вотът на 11 юли обаче не повтори този резултат. ГЕРБ получава по-малко гласове във Вълнари, но това е съотносимо към по-ниската активност като цяло. Спадът при преференциите на Бейзатов обаче е значителен. От 99 на сто през април, до под 50 на сто през юли. Подобна е тенденцията и в останалите населени места от община Никола Козлево.

“Обяснението може да се търси в публичността, която беше дадена на този резултат с репортажа на Свободна Европа, както и последвалата намеса от страна на органите на реда, което може би е помогнало на хората да се чувстват по-смели”, казва Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

Кметът, хлябът, ножът. Корпоративната зависимост в едно село
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:35 0:00

Бейзатов и баща му Бейзат Яхя са бивши активисти на ДПС и във времето са демонстрирали изключително близки отношения с Бойко Борисов. Яхя е един от директорите на Североизточното държавно предприятие - Шумен (СИДП). Според източници на Свободна Европа именно той е и човекът, който превеждаше по време на срещата на Борисов с турския президент Реджеп Ердоган.

Отново заедно за сина на кмета

Бившият футболен съдия и син на кмета на Симитли Стефан Апостолов за трети път пренарежда листата на ГЕРБ в Благоевградска област. Тактиката е една и съща - последен в листата, но след мощен преференциален вот влиза като народен представител.

На изборите от 11 юли за ГЕРБ-СДС в Благоевград са гласували 32 305 избиратели. Предпочитание за конкретен кандидат са посочили 23 025 от тях. Това означава, че 71.3 % от всички гласове за коалицията са били с преференциален избор.

Два месеца по-рано, през април, за коалицията са гласували 53 641 избиратели, от които 87.1 % са използвали възможността да посочат кандидат.

“Много явно се вижда, че гласовете за ГЕРБ-СДС в избирателен район Благоевград са намалели драстично. По-малко са и подадените с преференция гласове, включително и като дял”, каза Ива Лазарова. Това обаче не е повлияло на личния резултат на Апостолов, за когото в някои населени места подкрепата е почти 100 процента.

“Ако през април за последния в листата тогава, Стефан Апостолов, преференциално са гласували 9507 души (или 17.7 % от всички подадени за ГЕРБ гласове), сега 6275 избиратели са го посочили като предпочитан свой кандидат. Това обаче представлява 19.4% от всички подадени за коалицията гласове - т.е. за разлика от партията, която представлява, той не губи такъв голям дял от своите симпатизанти”, коментира Лазарова.

Този път обаче Апостолов не е успял да изпревари водача на листата, защото по-малко избиратели са гласували с преференция за ГЕРБ в района. Но гласевете, които е получил, са достатъчни за пренареждане на листата. Апостолов се е изкачил до второто място и отново ще бъде депутат.

Депутатът със златната торта

Рекордът по преференции в ГЕРБ и в страната на изборите на 4 април е на Георги Станков от Хасково. Резултатите от вота през юли обаче показват, че за два месеца ситуацията в Хасково се е променила драстично.

Гласовете, подадени за листата на ГЕРБ-СДС в района са намалели почти двойно - от 41 192 през април на 22 508 на изборите в неделя.

Спадът на преференциите за Станков също е значителен. Близо четири пъти по-малко гласоподаватели са го отбелязали с преференция. Броят им е намалял от 13 655 през април до 3676 на 11 юли.

Георги Станков е ветеринарен лекар. Непосредствено след изборите през април той се върна като директор на Регионалната дирекция по безопасност на храните в Хасково, но излезе в болнични.

Междувременно от Националната агенция по приходи проведоха акция срещу фирмата, която извършва дезинфекцията на границата с Турция. Т.нар. “златна локва” е под контрола на дирекцията, която оглавява Станков. Данъчните откриха редица нарушения и констатираха, че фирмата държи в кеш 32 млн. лева.

Името на Станков стана популярно през 2018 г. Тогава Offnews публикува снимка от негов рожден ден, на която той празнува със златна торта, декорирана със захарни пачки от банкноти от 500 евро, негов портрет и депутатската му карта.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG