Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За мен е чудесно". Как феноменът "28/128" сработи в Бургас


За какво се използва преференцията на изборите? За да посочиш предпочитания от теб кандидат - така звучи непредубеденият отговор. Експерти обаче предупредиха и за друга функция на преференцията - за ефективен контрол върху гласуването във всяка една секция.

Това, изглежда, е единственото обяснение за един нов феномен. Кандидати не водят никаква лична кампания, но пък получават сериозен брой преференции. От това нищо не следва, защото тези преференции не са достатъчни за пренареждане на листата. Но пък е видно лесно се проследява контролирано гласуване.

Бургас е на второ място по брой секции, в които има висок риск от контролиране на вот. Анализът на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) идентифицира 134 секции в областта, които са в опасност.

Начините да се контролира вот са различни. Индикаторите, че гласоподавателите не са действали съвсем автономно при упражняването на правото на глас са косвени и се виждат в крайните резултати. Анализ на Свободна Европа на резултатите в няколко рискови секции в община Царево очертава любопитна тенденция.

Данните показват масово използване на преференция за кандидат, който не е популярен в района и няма шанс да пренареди листата. Какво би могло да означава това?

28/128

Последното място в листата. На пръв поглед изглежда непрестижно, но пък синът на кмета на Симитли Стефан Апостолов два пъти доказа, че последните могат да станат първи. Това място му донесе два депутатски мандата – веднъж през 2017 г. и втори път сега, когато с рекорден брой преференции успя да измести и водача на листата – транспортният министър Росен Желязков.

Какви са практическите ползи от последното място?

Основната е, че лесно се помни. Така избирателите не се объркват с числа, а знаят, че предпочитаният от тях кандидат е последен. В Бургас има и друг “улесняващ” момент – номерът на бюлетината на ГЕРБ е 28, а кандидатите в листата са също 28. Така вотът с преференция за последния е комбинацията 28/128.

И предпочитаният кандидат в Царево е...

Бюлетина 28 и 128 като преференция. Близо 74 на сто от използвалите възможността за преференциален вот гласоподаватели за ГЕРБ в община Царево са гласували по този начин. На места тази подкрепа е абсолютна - като в селата Резово и Българи. В Ахтопол в 90 на сто от бюлетините за ГЕРБ с преференции е отбелязан номер 128. В секциите в Царево и Синеморец този процент е между 61 и 82 на сто.

В секция №8 в Царево например, където гласуват жителите, заселени незаконно върху общински терени, от 84 гласа за ГЕРБ, 53-ма са посочили изрично, че подкрепят и №128.

Контролираният вот
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:09 0:00

Общият резултат от всички секции в община Царево показва, че 70 на сто от гласовете за ГЕРБ са с отбелязана преференция. От секциите в общината кандидат №128 получава близо 60 на сто от преференциите в цялата област Бургас.

Кой е 128?

128 е последният кандидат в листата на ГЕРБ. Той се казва Диян Петров и e директор на “Напоителни системи” в Бургас.

“За мен е чудесно! Имам много приятели и познати в Царево”, каза за Свободна Европа Петров.

“Кандидатът от ГЕРБ, който събира най-много преференции не е популярно лице в общината”, каза Емил Пейчев, общински съветник от "Гергьовден" в Царево. По думите му Петров не е идвал в района по време на кампанията.

“В Царево идваха два пъти Любен Дилов, Драгомир Стефанов и Димитър Бойчев и имаха срещи с кмета Георги Лапчев”, обясни Пейчев.

Диян Петров каза, че е бил в Царево много пъти, но не успя да се сети колко от тях по време на кампанията.

“Така трябва да е. Разбира се, че ще имам цялата подкрепа! Направихме много силна кампания. Много неща направихме в общината”, обясни директорът на “Напоителни системи” - Бургас и кандидат за депутат от ГЕРБ Диян Петров.

На въпрос как си обяснява мощната подкрепа сред незаконно заселените жители на махала “Грънчаря” той каза, че се е получило така, защото “много от хората имаха проблем със Закона за устройство на територията. Много неща съм им обяснявал”.

В квартал “Грънчаря”, върху общински земи, са заселени около 300 семейства. Те нямат никакви документи за собственост или основание за владение на имот. Плащат ток и вода на един човек, който е единственият със законна партида.

“Хората са намерили защо да ме подкрепят и са го направили. Не знам дали живеят в незаконни постройки”, каза Петров.

Общият брой на преференциите за №128 в община Царево и област Бургас не са достатъчни, за да пренаредят листата, но пък е ясно по секции откъде идва подкрепата. Според експерти именно това обяснява феномена - удобен начин за контролиране на гласуването по секции.

Ръст в преференциите

43 на сто от избирателите са се възползвали от възможността да ползват преференция по време на парламентарния вот, показва анализ на Института за развитие на публичната среда.

Преференцията е била най-използвана от избирателите на „ГЕРБ-СДС” – 54 на сто. Това е ръст с 10 на сто в сравнение с предишните парламентарни избори. Следва ги „Демократична България” с 49%.

Ръст в употребата на преференцията бележат и избирателите на „БСП за България” – 46% от подадените гласове за листата показват и конкретно предпочитание. За сравнение, 4 години по-рано 39% от избирателите им са ползвали преференция.

Обобщението на предварителните данни на ниво многомандатни избирателни райони показва, че в най-голяма степен преференциалното гласуване е използвано в район Благоевград – 68% от избирателите на шестте политически сили, попаднали в Народното събрание.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG