Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Крайно време беше". Жена ще оглави немското външно министерство за първи път


Съпредседателката на "Зелените" Аналена Бербок

Немската партия „Съюз 90/Зелени“ номинира своята съпредседателка Аналена Бербок за външен министър в следващото правителство. Бербок ще бъде първата жена на този пост в историята на Германия.

Номинацията ѝ стана ясна в четвъртък вечерта, когато започна процесът на консултации между представители на „Зелените“. Те трябва да ратифицират коалиционното споразумение, което партията договори със социалдемократите и свободните демократи.

По-рано в сряда трите партии постигнаха договорка за съставянето на коалиционно правителство с канцлер Олаф Шолц. Постигнатото споразумение идва след дълги и сложни преговори, които завършиха с изготвянето на документ от 177 страници.

Предстои обаче трите партии да ратифицират споразумението и всички имена в бъдещия кабинет да бъдат обявени.

Досегашният външен министър Хайко Маас поздрави Аналена Бербок за номинацията за първи дипломат. В Туитър той написа, че 151 години след създаването на този пост е крайно време той да бъде поет от жена.

Самата Бербок коментира за Тагесшау, че отговорността за външното министерство ще позволи на нейната партия до по-голяма степен да постигне целите си относно климата.

„Големите вътрешнополитически въпроси като климатичната неутралност могат да бъдат решени само с общи усилия в глобализирания свят“, каза тя. По думите ѝ добрите политики в областта на климата се нуждаят от активни европейски и немски позиции във външната политика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG