Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Крайно време беше". Жена ще оглави немското външно министерство за първи път


Съпредседателката на "Зелените" Аналена Бербок
Съпредседателката на "Зелените" Аналена Бербок

Немската партия „Съюз 90/Зелени“ номинира своята съпредседателка Аналена Бербок за външен министър в следващото правителство. Бербок ще бъде първата жена на този пост в историята на Германия.

Номинацията ѝ стана ясна в четвъртък вечерта, когато започна процесът на консултации между представители на „Зелените“. Те трябва да ратифицират коалиционното споразумение, което партията договори със социалдемократите и свободните демократи.

По-рано в сряда трите партии постигнаха договорка за съставянето на коалиционно правителство с канцлер Олаф Шолц. Постигнатото споразумение идва след дълги и сложни преговори, които завършиха с изготвянето на документ от 177 страници.

Предстои обаче трите партии да ратифицират споразумението и всички имена в бъдещия кабинет да бъдат обявени.

Досегашният външен министър Хайко Маас поздрави Аналена Бербок за номинацията за първи дипломат. В Туитър той написа, че 151 години след създаването на този пост е крайно време той да бъде поет от жена.

Самата Бербок коментира за Тагесшау, че отговорността за външното министерство ще позволи на нейната партия до по-голяма степен да постигне целите си относно климата.

„Големите вътрешнополитически въпроси като климатичната неутралност могат да бъдат решени само с общи усилия в глобализирания свят“, каза тя. По думите ѝ добрите политики в областта на климата се нуждаят от активни европейски и немски позиции във външната политика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG