Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът на Украйна съобщи за разкрит опит за преврат


Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Украинското разузнаване е разкрило планове за подготовка на държавен преврат с участието на руски граждани. Това каза украинският президент Володимир Зеленски на пресконференция в петък.

Той съобщи, че превратът е трябвало да се случи идната седмица, но не даде повече подробности. Зеленски също така не обвини Кремъл в директно участие в плановете.

От Кремъл категорично отрекоха каквато и да била роля в подготовката.

През последните седмици напрежението между двете страни се покачва. Киев съобщи, че Москва е струпала десетки хиляди войници по границата.

По данни на украинското министерство на отбраната броят на руските войници в близост до границата с Украйна и в контролираните от проруски сепаратисти райони в Източна Украйна е 90 хиляди.

По време на пресконференцията в петък Володимир Зеленски каза, че Украйна е готова за ескалация от страна на Русия. Според източници на Ню Йорк Таймс и Блумбърг от американската администрация тази зима може да се очаква нападение на Русия над Украйна. Някои от цитираните служители предупреждават, че евентуалното нахлуване би било „в пъти по-сериозно“ от това през 2014 г., когато Русия анексира украинския полуостров Крим.

Относно твърденията за преврат Зеленски каза, че разполага с „определени аудиозаписи“ между неуточнени лица от Украйна и Русия, в които се обсъждат планове за преврат на 1 или 2 декември.

По думите му в тях се споменава украинският милиардер Ринат Ахметов, който обаче не участва лично в разговорите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG