Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна предупреди, че Русия е струпала 90-хилядна армия в близост до границата


Руски войници по време на учение в Крим пред април 2021 г.
Руски войници по време на учение в Крим пред април 2021 г.

Украйна съобщи, че Русия поддържа десетки хиляди войници по границата, останали там след проведени военни учения, за да продължава да притиска съседната държава.

Броят на руските войници в близост до границата с Украйна и в контролираните от проруски сепаратисти райони в Източна Украйна е 90 хиляди, съобщи Министерството на отбраната в Киев.

Части от руската 41-ва армия са останали и след широкомащабните учения в руския град Елня, на 260 км северно от границата с Украйна.

Министерството съобщи, че Русия "периодично се придържа към практиката да прехвърля и струпва военни части, за да поддържа напрежението в района и натиска върху съседни държави".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на пресконференция, че Русия поддържа военно присъствие на своя територия "навсякъде, където сметне за необходимо".

Масово струпване на руски войски в западната част на Русия през пролетта разтревожи Киев и западните съюзници на Украйна, които се опасяваха от ескалиране на конфликта. По-късно Москва нареди на войските да се приберат в базите си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG