Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руските войски започват да се оттеглят от Крим


Руски военни товарят танк в самолет по време на оттеглянето на войските от Крим на 22 април 2021 г.
Руски военни товарят танк в самолет по време на оттеглянето на войските от Крим на 22 април 2021 г.

Големият брой руски войски, събрали се в Крим за военни учения, започват връщането си по постоянните си бази в петък, съобщи Министерството на отбраната на Русия.

"В момента всички военни поделения се придвижват към гари, летища, военни кораби, хеликоптери и самолети", се казва в съобщение на военното министерство.

Ден по рано ведомството съобщи за приключването на военните учения, които се провеждаха през последните седмици в анексирания от Москва полуостров Крим и в югозападна Русия, близо до границата с Украйна.

Струпването на голям брой руски войници и съоръжения в района повиши напрежението между Запада и Москва.

Военният конфликт между Москва и Киев, в украинските райони Донецк и Луганск, продължава от 2014 г. и отне живота на над 13 000 души, а близо милион и половина бяха разселени.

В четвъртък руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че целите на военните учения са изцяло постигнати и военните ще се върнат по базите си до 1 май.

Според информация от руското министерство на отбраната в ученията в Крим участие са взели над 60 кораба, 10 000 войници, около 200 хеликоптера и 1 200 танка. Числото не включва всички допълнителни войски, които армията изпрати в района.

Според първия дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел Русия е струпала около 100 000 военни в близост до украинската граница. Говорителят на Пентагона Джон Кърби описа случващото се като "най-масивното разгръщане след 2014 г., когато беше нарушен суверенитетът и териториалната цялост на Украйна"

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG