Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецпрокуратурата удължи срока за проверка срещу Кирил Петков


Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната"
Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната"

Срокът на проверката на Специализираната прокуратурата срещу бившия служебен министър и съпредседател на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков е удължена до 15 декември. Проверката срещу него започна по сигнал във връзка с гражданството му.

Специализираната прокуратура чака документи от антикорупционната комисия КПКОНПИ по проверката, която започна по сигнала за гражданството на бившия служебен икономически министър Кирил Петков, съобщава Сега.

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление.

На 13 октомври от прокуратурата съобщиха, че е образувана преписка по казуса с канадското гражданство на Кирил Петков, въз основа на "сигнал по електронната поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление".

Към преписката е била присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения. На 27 октомври Конституционният съд излезе с решение, с което беше обявен за противоконституционен указът на президента Румен Радев в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков.

Конституционните съдии посочиха в мотивите си, че "се налага категоричен и еднозначен извод, че освобождаването на Кирил Петков от друго гражданство - в случая от гражданство на Канада е настъпило след назначаването му за служебен министър".

Кирил Петков коментира тогава решението като каза, че когато е подписал пред нотариус волеизявлението си за “отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България".

Кирил Петков пред Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:48:58 0:00
Директен линк

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG