Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецпрокуратурата се зае с Кирил Петков. Коалицията му напомни, че иска закриването ѝ


Кирил Петков
Кирил Петков

Закриването на специализираното правосъдие трябва да бъде "един от основните приоритети" на следващото Народно събрание. Това се казва в прессъобщение на коалицията "Продължаваме промяната".

То беше разпространено в сряда няколко часа, след като пресцентърът на държавното обвинение съобщи, че Специализираната прокуратура е образувала проверка по повод гражданството на един от лидерите на формацията – Кирил Петков.

"Нас не ни е страх", реагираха от "Продължаваме промяната", припомняйки позицията си, че специализираните съдилища и прокуратури "играят твърде "особена" роля в прилагането на законите в страната и напълно естествено – именно тяхното закриване в този им вид, следва да бъде един от основните приоритети на законодателната дейност на следващото Народно събрание".

В съобщението, провокирало тази реакция, се казваше, че още на 24 август е била образувана прокурорска преписка "въз основа на подаден сигнал по електронна поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление от г-н Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката, описани подробно и в статия на вестник "Труд" от 22.08.2021 г.".

Спецпрокуратурата не уточняваше какво е проверяваното предполагаемо престъпление, но в цитираната статия на "Труд" се развиваше тезата, че Петков носи наказателна отговорност, ако е посочил невярна информация в декларацията си за липса на несъвместимост, която е подписал преди встъпването си в длъжност като министър.

През август, когато Петков все още беше действащ служебен министър на икономиката, се появи информация, че при встъпването му в длъжност на 12 май той е бил с двойно гражданство – канадско и българско, заради което е бил в несъвместимост с длъжността си. Това стана причина от ГЕРБ да сезират Конституционния съд.

Самият Петков твърди, че не е извършил нарушение, тъй като е писмено е декларирал отказа си от канадско гражданство още на 21 април. Документът, с който канадските власти признават, че той вече не е техен гражданин, обаче носи датата 20 август.

Във вторник от Конституционният съд публикуваха документите по делото срещу президентския указ за назначаването на първото служебно правителство. Сред тях е и декларацията за липсва на двойно гражданство на Кирил Петков, която е с дата 10 май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG