Връзки за достъпност

Извънредни новини

Омикрон - новото име на стария страх


За пръв път Омикрон беше засечен в Република Южна Африка. Редица страни в света спряха полетите, пристигащи от тази дестинация с цел да ограничат риска от разпространението му
За пръв път Омикрон беше засечен в Република Южна Африка. Редица страни в света спряха полетите, пристигащи от тази дестинация с цел да ограничат риска от разпространението му

В понеделник Световната здравна организация (СЗО) определи новия вариант на коронавируса Омикрон като такъв, който представлява „много голям риск“ за увеличаване на броя на заразените в глобален мащаб. От организацията казаха също, че последиците от него могат да бъдат тежки в някои части на света.

Омикрон има безпрецедентен брой спайк мутации, някои от които са притеснителни заради потенциалното им влияние върху развитието на пандемията“, написаха от СЗО и подчертаха, че последиците ще са най-тежки за страните с най-ниски нива на ваксинация.

Новият вариант беше засечен за пръв път в Република Южна Африка (РЮА) на 24 ноември, но за по-малко от седмица вече беше открит в множество страни, сред които Германия, Белгия, Италия, Нидерландия, Обединеното кралство, Израел и други.

Всичко това доведе до решение на множество държави да прекратят полетите и да наложат забрани за влизане на граждани, които пътуват от редица държави в Южна Африка, а здравните министри на страните от Г-7 се събраха на извънредна среща.

Ето няколко въпроси и отговори за новия вариант, за които според СЗО ще трябват още седмици проучване.

Каква е разликата с досегашните варианти

Както вече стана ясно най-голямото притеснение, което Омикрон предизвиква, е свързано със сериозните му мутации, които го правят по-различен от останалите досега.

Този вариант ни изненада. Той имаше сериозен скок в еволюцията си и много повече мутации, отколкото очаквахме

„Този вариант ни изненада. Той имаше сериозен скок в еволюцията си и много повече мутации, отколкото очаквахме“, каза директорът на Центъра за борба с епидемията и иновациите в Южна Африка проф. Тульо де Оливейра.

Мутациите открити в Омикрон са над 50, а повече от 30 от тях са свързани със „спайк протеина“. Този протеин се смята за проводник на вируса в клетките на човешкото тяло. В сравнение с Делта варианта, който стана доминиращия в целия свят само за седмици, Омикрон има пет пъти повече мутации, които първи засягат клетките на реципиента.

Друг проблем, свързан с новия вариант, е че според учените той лесно води до повторно заразяване. Засега тези изследвания са на твърде ранен етап.

У кого се проявява най-често Омикрон

Досега случаите на проява на новия вариант се наблюдават основно у по-млади хора. Началните симптоми са свързани най-вече с отпадналост, схващания и болки в тялото.

„Засега не говорим за пациенти, които могат директно да отидат в болница и да бъдат приети“, казва пред Би Би Си д-р Анджелик Куци, директор на Здравната асоциация в Южна Африка.

Помага ли ваксината

Както при появата на всеки от новите варианти, един от основните въпроси, особено предвид множеството мутации на Омикрон, беше свързан с ефективността на ваксините.

В неделя директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания в САЩ д-р Антъни Фаучи каза пред Ей Би Си, че е възможно новият вариант, по подобие на Делта, да заобикаля защитата генерирана от антителата след преболедуване, лечението с плазма и дори тези, които организмът получава след ваксинация.

Не мисля, че има вариант, в който Омикрон изцяло да заобикаля защитата от ваксината

„Не мисля, че има вариант, в който Омикрон изцяло да заобикаля защитата от ваксината. Той може да я нямали, но това е причината да си сложите бустерна доза“, каза Фаучи.

Какво правят държавите, за да се предпазят

След като ограниченията за пътувания бяха драстично намалени в последните месеци, едно от първите решения на редица правителства беше да ги наложат обратно.

Още в петък американският президент Джо Байдън обяви рестрикции за пътуванията, свързани с осем държави в Южна Африка, сред които РЮА, Лесото, Зимбабве, Намибия, Есватини (Свазиленд) и др., която влезе в сила от понеделник.

Подобни решения взеха и редица европейски страни като Германия, Франция, Италия, Обединеното кралство и други. Австралия временно отложи вдигането на забраната за прием на пътници, пристигащи извън територията на страната ѝ. Друга от най-големите икономики в света – Япония, наложи пълна забрана за пристигащите от чужбина пътници.

В отговор на рестрикциите президентът на РЮА Сирил Рамафоса призова международната общност да отмени забраните за пътувания от страната му. Според него решението за изолиране на родината му е научно неоправдано и дискриминационно.

Част от държавите в Европа вече обявиха, че е вероятно да бъдат върнати някои от по-тежките ограничения с цел, за да могат здравните системи да издържат на очаквания натиск.

А защо точно Омикрон?

Само часове, след като беше съобщено за новото име на мутацията, в социалните мрежи се появиха много шеги, с които то беше интерпретирано. „Вариант Омикрон звучи като научно-фантастичен филм от 60-те“; „Омикрон звучи като името на поредния зъл десептикон“ (от анимационната поредица „Трансформърс“ - бел. ред.).

Всъщност, както при имената на останалите варианти досега, „омикрон“ е буква от гръцката азбука. СЗО реши да използва този вариант за отличаването на отделните щамове, вероятно с мисълта, че заразата ще бъде овладяна значително по-бързо.

„Омикрон“ е 15-ата от общо 24 букви в гръцката азбука. Последните варианти, които получиха отделни означения бяха „ламбда“ и „мю“. Те получиха своите определения през лятото като и двата варианта са с произход от Южна Америка, съответно от Перу и Колумбия.

Следващи поред трябваше да бъдат „ню“ и „кси“, но СЗО се отказа от употребата им.

„Ню твърде лесно може да се обърка с английското „new“(което означава нов бел. ред.), а „кси“ е често срещано фамилно име“, каза един от говорителите на организацията пред Ню Йорк Таймс. Той казва още, че част от политиката на СЗО е да избягва „причиняването на обида на културни, социални, национални, регионални, професионални или етнически групи“.

Въпросът с пропускането на букви стана актуален най-вече заради липсата на обяснение от страна на СЗО. Организацията бързо получи обвинения, че изключването на „кси“ е във връзка с името на президента на Китай и лидер на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин (на английски името се изписва като „Кси“ – Xi, бел. ред.).

По-рано Китай реагираше гневно на определенията на коронавируса като „китайски“ с „произход от китайски град Ухан“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG