Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не искаме пета вълна". Кои страни заговориха за задължителна ваксинация


Австрийският канцлер Александър Шаленберг.
Австрийският канцлер Александър Шаленберг.

Въпреки високия темп на ваксинация в Западна и в части от Централна Европа, четвъртата вълна на пандемията оказва силно влияние на целия континент.

Има правителства, които се осмелиха да заговорят за задължителна ваксинация - една от най-критикуваните мерки за справяне с пандемията. В поне една европейска страна това ще започне да се прилага от началото на следващата година.

Австрия

Става дума за Австрия, където са ваксинирани близо две трети от населението. Макар че това изглежда като голям процент в сравнение с България, за западноевропейска страна това е сравнително малко.

Австрия има близо деветмилионно население, което означава, че около три милиона души не са ваксинирани. Случаите на заразени в страната са се увеличили до над 15 000 за денонощие в сряда, а капацитетът на болниците се изчерпва.

На този фон в петък правителството обяви пълно затваряне от понеделник за най-малко 10 дни. Така Австрия стана първата страна в Европа, която връща пълния локдаун през тази есен.

От началото на февруари 2022 страната ще опита да стане и първата, въвела задължителна ваксинация за цялото население в Европа.

До момента според Ройтерс в света има само три държави, въвели подобно изискване, но то се отнася само за най-възрастните хора – Индонезия, Микронезия и Туркменистан.

Най-често държавите разчитат на зелени сертификати, както и на въвеждане на задължителни ваксини за работещите в публичния сектор, а понякога и в частния. За Австрия обаче това се оказа недостатъчно.

„Твърде много от нас не показаха достатъчно солидарност. Моля ви да помогнете. Включете се, подкрепете мерките, нека да се опитаме да намалим социалните си контакти за максимум 20 дни, за да защитим коледните празници“, каза канцлерът Александър Шаленберг на пресконференция в петък.

"Не искаме пета вълна, не искаме шеста вълна, нито седма вълна", добави той.

Позицията на канцлера обаче предизвика значителна съпротива от страна на крайнодесните. Лидерът на крайнодясната "Партия на свободата" Херберт Кикъл каза, че по този начин Австрия се превръща в "диктатура".

Той го направи чрез видеообръщение, тъй като е карантиниран след положителен тест за коронавирус.

Херберт Кикъл на пресконференция за COVID-19, септември, 2021.
Херберт Кикъл на пресконференция за COVID-19, септември, 2021.

Партията на Кикъл e трета по големина в страната и до голяма степен е допринесла за скептицизма на част от населението към ваксините. Тя призова гражданите на протест, като ден след това по улиците на Виена излязоха хиляди.

Преди да бъде въведена мярката официално, предстои да се състави закон, който да определя по какъв начин ще се прилага тя, както и какви ще бъдат изключенията, при които може човек да не се ваксинира.

Чехия

По отношение на последствията от четвъртата вълна Чехия се намира дори в по-лоша ситуация. В сряда тя отбеляза най-големия брой заразени на ден от началото на пандемията – над 25 000 души.

По данни на Ройтерс със своите 10.7 жители страната има четвъртия най-висок брой заразени на глава от населението в света.

Вследствие на това правителството на Андрей Бабиш предложи във вторник да бъде въведена задължителна ваксинация за хора над 60-годишна възраст, както и за някои професии. „Това е най-застрашената възрастова група“, каза Бабиш, цитиран от Ройтерс.

Не е сигурно обаче дали тези мерки действително ще влязат в сила. Предстоят още обсъждания преди въвеждането на мерките, а и Бабиш скоро ще напусне поста си, след като се сформира нова управленска коалиция.

Неговият опонент, който се очаква да бъде новият премиер – Петър Фиала, е противник на плановете за задължителна ваксинация.

Германия

Друга държава, в която също се появиха политици в подкрепа на задължителната ваксинация, е Германия. Някои от членовете на консервативния блок на Ангела Меркел предложиха тя да се въведе, след като опитите да се повиши процента на ваксинираните са се провалили. В момента той е 68% - близо до средния за Европейския съюз.

В сряда в страната са отчетени близо 80 000 нови случая при средно близо 55 000 на ден за изминалата седмица.

Бъдещият канцлер Олаф Шолц обаче е по-скоро ориентиран към задължително ваксиниране не на цялото население, а на определени групи.

Очаква се той да наследи Ангела Меркел съвсем скоро, след като в сряда официално се сформира новата управляваща коалиция. Шолц ще назначи експертен екип, който ще наблюдава развитието на пандемията и с който той ще се консултира при вземането на решения.

XS
SM
MD
LG