Връзки за достъпност

Извънредни новини

По-големият брат Коен, който за първи път снима сам


Джоел Коен
Джоел Коен

Познат е като “по-големия” брат от холивудската двойка Джоел и Итън Коен. Те са американски режисьори, продуценти, монтажисти, актьори и сценаристи. От уменията им става ясно, че могат да правят почти всичко в една продукция сами. Главното им умение е да създават хитове.

Въпреки че са звезди в Холивуд, критиката винаги е отчитала “европейската им закваска”. Именно тя прави от филмите им не просто зрелища, а истинско кино.

Джоел и Итън Коен са родени в еврейско семейство в предградие на Минеаполис. Още като ученици двамата братя си купуват камера Super-8 и започват да снимат собствени филми.

След завършването на колеж Джоел - по-големият брат, постъпва в кинодепартамента на Нюйоркския университет, където по времето на следването си снима черно-белия филм Soundings.

На днешната дата Джоел Коен навършва 67 години. Смята се, че именно той е първата искра в двигателя на ексцентричната режисьорска двойка с брат му.

След като завършва висшето си образование в Ню Йорк Джоел Коен става асистент на режисьора и оператор Бари Зоненефелд. По това време три години по-малкият Итън учи в Принстън.

Годината вече е 1984. Точно тогава се ражда и първият сценарий за филм на братята Коен - “Просто кръв”. Оператор на лентата е Бари Зоненфелд - същият, на когото Джоел преди години е бил асистент. Във филма се снима Франсис Маркдорманд. Същата година тя се омъжва за Джоел. А с течение на времето се снима в много от филмите на режисьорския тандем.

Джоел предлага на Франсис брак с венчалната халка, която е взел от бившата си съпруга. Актрисата няма нищо против и приема. Десет години по-късно (през 1994 г.) осиновяват момче от Парагвай.

През 1991 г. братята Коен намират и почти неизменния си оператор Роджър Дикинс. Първият им филм заедно е “Бартън Финк” (1991 г.). Лентата взема престижната “Златна палма” от Кан.

Така започва и звездният успех на двамата режисьори. Малко по-късно излиза култовият филм “Фарго”, който грабва почти всички възможни отличия. Сред най-големите са награда за режисура от Кан '96 и “Оскар“ за оригинален сценарий.

По-късно Фарго ще се превърне в сюжет, изследван по всевъзможни начини в киното, за да се стигне до създаването на едноименния сериал през 2014 г., на който братята Джоел и Итън са продуценти.

Това обаче далеч не е единственият толкова голям успех за братята Коен. През 2008 г. лентата им “Няма място за старите кучета” е номинирана в осем категории на Оскарите, като грабва четири статуетки, в това число и за най-добър филм.

Сред култовите им филми са още: “Големият Лебовски”, “О, братко, къде си?”, както и “Истинският Люин Дейвис”, който през 2013 г. взема голямата награда на журито от фестивала в Кан.

След много успехи, смятаните за ексцентрици в Холивуд Итън и Джоел, стана ясно, че се разделят на екрана. През лятото на настоящата година световната преса гръмна, че режисьорският тандем се разделя. Според техен близък сътрудник Итън е уморен от кино, а Джоел ще представи първия си самостоятелен филм.

Става дума за предизвикателството “Макбет”, което Джоел е поел сам. За работата по „Макбет“ стана известно през 2019 г. Още тогава беше обявено, че Джоел Коен ще го снима без участието на брат си. През същата година Итън Коен заяви пред репортери, че ще си вземе почивка от киното.

Последният филм, който братя Коен заснеха заедно, е "Баладата за Бъстър Скръгс" (2018), който излезе в Netflix и получи три номинации за "Оскар". Итън и Джоел работят заедно от 1984 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG