Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО предупреди Русия за "сериозни последици" от нова агресия срещу Украйна


Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Рига
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Рига

На фона на нарастващата загриженост на Запада заради струпването на руска армия и военна техника до украинската граница, съюзниците от НАТО предупредиха Русия, че ще плати висока цена за всяка нова военна агресия срещу съседите си.

Външните министри на страните членки на НАТО, включително държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, се срещнаха във вторник в латвийската столица Рига, за да обсъдят струпването на руска армия и мигрантската криза на източния фланг на алианса, подхранвана от Беларус.

Украйна твърди, че Русия е съсредоточила десетки хиляди войници и тежка военна техника близо до общата им граница след мащабни военни учения по-рано тази година, което поражда опасения от евентуална инвазия.

Това е поредена ескалация на напрежение между двете страни, откакто Русия анексира Кримския полуостров през март 2014 г. и започна да подкрепя сепаратистите, биещи се в Източна Украйна в продължаващ конфликт, взел повече от 13 200 жертви от април 2014 г. досега.

От своя страна Москва продължава да отрича, че е планирала някакви военни действия и на свой ред обвинява Киев и западните му поддръжници, че изкуствено подхранват напрежението в региона.

По този повод държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза на пресконференция в Рига във вторник, че всяка нова военна агресия в Украйна ще предизвика „сериозни последици“.

„Много сме загрижени заради движението [на военни], което видяхме по границата с Украйна. Знаем, че Русия често съчетава тези усилия с вътрешни действия за дестабилизиране на една страна“, коментира Блинкен и подчерта, че Вашингтон след тези процеси „много внимателно“.

Отчетеното нарастване на руското военно присъствие в региона следва подобен ръст през пролетта, когато Москва струпа около 100 000 войници по границите на Украйна, но по-късно обяви тяхното оттегляне.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG