Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецпрокуратурата започна разследване за корупция в Община Варна


Електрически автомобил се зарежда. Снимката е илюстративна.
Електрически автомобил се зарежда. Снимката е илюстративна.

Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за корупционно престъпление в Община Варна, след като проверка на антикорупционната комисия установи, че обществена поръчка на стойност 85 милиона лева е била нагласена така, че да има една фирма победител.

От държавното обвинение информират, че в четвъртък са получили материалите от проверка на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), образувана по сигнал относно процедура по избор на изпълнител на обществена поръчка на Община Варна за купуване на 60 електрически автобуса и 60 зарядни устройства за тях на обща стойност 85 млн. лева.

Извършеният анализ на 7 тома материали по подадения сигнал води до заключението, че в тях се съдържат достатъчно данни за извършено умишлено престъпление от общ характер, съобщават от прокуратурата.

Поръчката е от 2021 г., а средствата за нея са отпуснати по Оперативна програма "Околна среда" като безвъзмездна финансова помощ.

КПКОНПИ, на чело на която е Сотир Цацаров, съобщи за проверката на 1 декември. Според комисията висш служител е оказал влияние при избиране на екипа, управляващ проекта. Също така е оказано и въздействие на член на комисията по избор на изпълнителя.

На 2 декември в специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за това, че през периода от 25.10.2019 г. до 21.07.2021 г. длъжностно лице на отговорно служебно положение в Община Варна "е нарушило служебните си задължения и е превишило властта си във връзка с възлагането и изпълнението на Проект „Екологично чист транспорт за Варна“.

В края на ноември от Община Варна разпространиха позиция, че не тя е възложител на проекта, а дружеството „Градски транспорт“ ЕАД. Според Общината обществената поръчка все още не е със сключен договор.

Победителят в конкурса според публичния регистър е „ЕкоТранспорт Варна“, като той е обявен на 9 септември.

Срещу него подава жалба дружеството „Българска автомобилна индустрия“, свързано с бизнесмена Гриша Ганчев. Комисията за защита на конкуренцията отхвърля жалбата.

През ноември на място в Община Варна са изискани документи и снемане на обяснения от длъжностни лица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG