Връзки за достъпност

Извънредни новини

Беларус блокира каналите на Радио Свободна Европа в Телеграм, YouTube и други социални мрежи


Александър Лукашенко управлява Беларус от 1994 г.
Александър Лукашенко управлява Беларус от 1994 г.

Беларуски съд определи за екстремистки официалния канал в приложението Телеграм на Беларуската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свободна, както и акаунтите на медията в социалните мрежи и YouTube.

Решението e взето от Централния районен съд на 3 декември въз основа на информация, предоставена от Главната дирекция за борба с организираната престъпност и корупцията в страната.

Според специализираното звено всеки, който се абонира за канали или медии, определени като екстремистки, може да бъде пратен в затвора или да получи други наказания като глоби.

Властите в Беларус обявиха стотици медии, Телеграм канали, блогове и форуми за „екстремистки“ след протестите, които обхвана страната през 2020 г. Те бяха срещу признаването на официалните резултати от президентските избори, които дадоха на Александър Лукашенко шести пореден мандат.

В отговор правителството започна да оказва сериозен натиск срещу продемократичното движение в страната, арестува хиляди хора и изгони повечето от водещите опозиционни фигури извън Беларус.

Десетки новинарски уебсайтове бяха блокирани, а независимите медии бяха затворени като част от мащабна репресия срещу информацията.

Уебсайтът на Беларуската служба на РСЕ/РС беше блокиран в Беларус на 21 август 2020 г., докато акредитацията на всички местни журналисти, работещи за чуждестранни медии, включително РСЕ/РС, беше анулирана от беларуските власти през октомври 2020 г.

Лукашенко, който управлява страната от 1994 г., отрече да има измама на изборите и отказа да преговаря с опозицията за политически преход и нови избори.

Западът не признава Лукашенко за легитимен лидер на Беларус и в отговор наложи санкции срещу правителството и други длъжностни лица, обвинени в подпомагане на репресиите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG