Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мащабни екологични протести блокираха ключови градове в Сърбия


Протестиращите в Сърбия искат оттегляне на Закона за отчуждаването на частната собственост.
Протестиращите в Сърбия искат оттегляне на Закона за отчуждаването на частната собственост.

Мащабни екологични демонстрации блокираха втора поредна седмица ключови градове в Сърбия.

Хиляди граждани блокираха основната магистрала, която влиза в Белград в знак на протест срещу приетия Закон за отчуждаването на частна собственост в събота следобед.

Демонстрацията се организира заради промени в нормативния акт, който беше приет в сръбския парламент. Той прави по-лесно отчуждаването на земя от страна на държавата.

Еколози, активисти и политици твърдят, че законът е приет, за да обслужи големи компании от Китай и Австралия. Те искат да разработват мини за добив на метали и други полезни изкопаеми.

Според властите промените в законодателството са необходими заради инфраструктурни проекти. Във фокуса на вниманието е мината за добив на литий - проект на британско-австралийската компании Рио Тинто, за която протестиращите твърдят, че ще унищожи земеделските земи и ще замърси водите в Западна Сърбия.

Недоволство на гражданитебеше насочено и срещу друг закон, наречен Закон за референдума и народната инициатива. Той прави провеждането на допитванията до гражданите и превръщането им в закони по-трудно.

Освен в Белград протестиращите сърби блокираха още 50 пътища в цялата страна. А протести се проведоха в различни градове.

Кадри от демонстрацията в Ниш.
Кадри от демонстрацията в Ниш.

Протестите се провеждат втора седмица в Сърбия. На някои места се стигна до конфликти и инциденти.

Исканията на демонстрантите бяха подкрепени и от тенесиста Новак Джокович. "Чистият въздух, водата и храната са ключови за здравето. Без тях не може да става дума за здраве. Природата е наша майка. Прекарваме повечето време в нея. С нея и заради нея животът ни е по-богат", написа в две последователни публикации световният №1 в тениса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Големият губещ. Какво се случи с ПП-ДБ на изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
XS
SM
MD
LG