Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министър Везиева освободи трима директори на ДКК


Даниела Везиева, служебен министър на икономиката
Даниела Везиева, служебен министър на икономиката

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева е освободила трима директори на Държавната консолидационна компания (ДКК). Това са Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, казаха за Свободна Европа от Министерството на икономиката.

Тримата са получили “решение на принципала за освобождаване”, което може да бъде обжалвано. Като директори на дружеството остават Ваня Караганева и Чавдар Христозов.

В писмо до медиите на освободените директори се казва, че в “петък следобед в ДКК е входирано писмо от адвоката, с когото Ваня Караганева еднолично е договаряла възлагане на ключови дела (на две от които вече са се явили негови представители) и по които дружеството е страна, и когото е упълномощила за воденето им. В него той се отказва от този ангажимент за процесуално представителство и изрично иска пълномощията му да бъдат оттеглени”.

В писмото не се казва за кои дела става въпрос, но вероятно се визират споровете около КТБ, “Дунарит” и “Авионамс”.

Освободените директори пишат, че са свикали извънредно заседание на Съвета на директорите, за да изяснят ситуацията. “В резултат на тази инициатива и осветляването на десетките нередности, извършени от Ваня Караганева, днес получихме от служебния министър на икономиката протокол за освобождаването ни”, пише в писмото.

Напрежението около ДКК ескалира в началото на миналата седмица. Тогава от дружеството казаха, че Съветът на директорите на ДКК е уволнил в понеделник вечерта втората си директорка Ваня Караганева заради „редица противозаконни действия и безотговорни бездействия“.

Като нарушения бяха посочени еднолично решение на Караганева да освободи като процесуален представител по пет висящи търговски дела адвокат Александър Краварски и да сключи договор за правна помощ за 1.120 млн. лв. с друго лице без това да е съгласувано с финансовия контрольор на компанията.

Успоредно с това тя е назначила юриста за председател на комисии по избор на членове в бордовете на дъщерните на ДКК дружества – „Вазовските машиностроителни заводи“ (ВМЗ), „Монтажи“ и „Кинтекс“.

Другото сериозно нарушение от нейна страна е, че е променила одобрен вече от борда на ДКК проект за извънсъдебно споразумение с „Дунарит“ за 50 млн. лв. и подписала различен текст. Русенската оръжейна компания се оказа в центъра на огромна съдебна сага след фалита на Корпоративна търговска банка, успоредно с която ДКК беше направила опит да я овладее през цесии за дългове.

Сред останалите нарушения на Караганева са посочени смени на членове на борда на ВМЗ и безмотивна промяна на обслужващата банка на компанията.

Караганева отрече обвиненията, а Везиева ги нарече “добре подготвен компромат”. Според Везиева изнесената информация от тримата членове на Съвета на директорите на ДКК относно нарушения Караганева, не отговаря на истината.

В скандала се намесиха и от ГЕРБ. Във вторник оттам дословно цитираха решението и мотивите на тримата представители на Съвета на директорите на ДКК и поискаха „намеса на компетентните органи“.

Ситуацията в ДКК попадна в интереса на медиите през август, когато тогавашният служебен министър на икономиката Кирил Петков уволни изпълнителния му директор Ясен Спасов. По-рано Петков разкри, че ДКК е плащала ремонти на язовири на завишени цени, възлагани на няколко фирми от друго държавно дружество – „Монтажи“ ЕАД.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG