Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Добре подготвен компромат". Везиева поиска оставки в ДКК след уволнението на директор


Служебната министърка на икономиката Даниела Везиева
Служебната министърка на икономиката Даниела Везиева

Действията на тримата членове на Съвета на директорите в Държавната консолидационна компания (ДКК) във връзка с уволнението на изпълнителната директорка Ваня Караганева са „опит за запазване на стария модел на непрозрачна работа в дружеството“.

Това заяви служебната министърка на икономиката Даниела Везиева във вторник пред БТА и поиска оставките на тримата останали членове на борда на дружеството – Рая Каназирева, Радостин Вазов и Деляна Софиянска.

Именно те взеха решение в понеделник вечерта да освободят втората изпълнителна директорка на ДКК Караганева заради „редица противозаконни действия и безотговорни бездействия“.

Компанията разпространи и безпрецедентно съобщение, в което я обвини за серия еднолични решения, несъгласувани с борда. Сред тях бяха промяна на вече одобрен проект за извънсъдебно споразумение с „Дунарит“ за 50 млн. лв., смяна на банката, обслужваща дружеството, с такава, която не е издържала стрес тестовете на Европейската централна банка, както и разрешение ВМЗ да предостави изключителни права за продукцията си на частно лице.

Добре подготвен компромат, целящ да дискредитира изпълнителния директор.
Даниела Везиева

„Добре подготвен компромат, целящ да дискредитира изпълнителния директор и да покаже на екипа на Министерството на икономиката, който усилено работи за създаването на прозрачни, законосъобразни и целесъобразни модели, че ние сме тук, можем да се борим срещу вашите модели“, каза Везиева пред БТА, подчертвайки, че към момента не може да се говори за щети, вследствие от решенията на Караганева.

Пред Свободна Европа от Министерството на икономиката заявиха, че вземането и изпълняването на еднолични решения от изпълнителния директор на ДКК е „невъзможно“ и че „по устава на компанията това няма как да се случи без някой от борда да разбере и без това да бъде коментирано“.

Никой не е сигнализирал до министерството нито за някакви действия на г-жа Караганева.
Министерство на икономиката

„Никой не е сигнализирал до министерството нито за някакви действия на г-жа Караганева, нито за действията на Съвета на директорите“, коментираха още от ведомството и подчертаха, че започват проверка по случая.

Междувременно във вторник по темата пресконференция даде бившата управляваща партия ГЕРБ. Оттам дословно цитираха решението и мотивите на тримата представители на Съвета на директорите на ДКК и поискаха „намеса на компетентните органи“.

По думи на бившия шеф на Съвета за законодателство към Министерството на правосъдието Любомир Талев, Караганева е назначение, свързано с президента Румен Радев. Той каза още, че назначението за изпълнителен директор в държавното дружество се е случило без конкурс, какъвто е извършен едва впоследствие.

„Това за мен е илюстрация на пленена държава. Калинките на Румен Радев, назначени в нарушение на закона тогавашен министър, а сега кандидат за министър-председател Кирил Петков“, каза още Талев.

Малко по-късно от ДКК излязоха с нова позиция, според която всяко от решението на Съвета на директорите е подкрепено с доказателства, които са предоставени на компетентните органи.

ДКК продължава да смята, че с отстраняването на Ваня Караганева е защитила интереса на дружеството и държавата.
Държавна консолидационна компания

„ДКК продължава да смята, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор е защитила интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК“, се казва още в позицията.

Ваня Караганева беше избрана от Съвета на директорите на ДКК за втори изпълнителен директор през октомври, а на същата позиция продължи да бъде и досегашната шефка в дружеството Рая Каназирева.

Държавното дружество и неговото управление се превърнаха във водеща тема през август, когато тогавашният служебен министър на икономиката Кирил Петков уволни изпълнителния му директор Ясен Спасов. По-рано Петков разкри , че ДКК е плащала ремонти на язовири на завишени цени, възлагани на няколко фирми от друго държавно дружество – „Монтажи“ ЕАД.

Според Петков държавата е била източвана без търгове и обществени поръчки, а контролът е бил скрит под шапката на ДКК. Затова той вкара в борда на компанията Караганева и Валери Белчев, а за изпълнителен директор определи Анастас Гогов.

Последният обаче беше освободен в края на септември, а Белчев стана служебен финансов министър на мястото на Асен Василев, който основа заедно с Петков „Продължаваме промяната“. Така след уволнението на Караганева в ръководството на ДКК вече няма назначения на бившия служебен икономически министър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG