Връзки за достъпност

Извънредни новини

Децата над 11 години се върнаха в клас след 6 седмици отсъствие


Кадър от протест на деца и родители срещу преминаването към онлайн обучение, ноември 2021 г.

Учениците от 5 до 12 клас се върнаха в училище след 6-седмично прекъсване на присъственото обучение. Това стана в понеделник на фона на едно ново решение на Министерството на образованието: децата ще се тестват само по веднъж седмично, в понеделник. 

Тези, които по някаква причина са пропуснали деня за тестване, ще дадат проба в деня, в който се върнат на училище. До днес условието беше за двукратно тестване по време на учебната седмица.

Учениците, които имат зелени сертификати, са освободени от тестване.

Новината за завръщането в клас на по-големите ученици идва, след като България започна да излиза от поредната вълна на пандемията от COVID-19.

"Точно в 7 бях там", каза Мария Кавлакова пред Свободна Европа. Тя е майка на три деца, две от които са във възрастовата група на учениците над 11 години. Дошла е сутринта в 12-о училище "Цар Иван Асен II", за да помогне за провеждането на щадящите тестове за COVID-19.

Тя определя организацията на взимането на пробите като перфектна. "Тестовете бяха разпределени на учителите, които имаха първи час с децата. Не ги правеше класният ръководител".

Мария разказва, че са изчакали децата да се посъберат, след което е започнал инструктажът. Учителят е показал пред класа "много добре" какво трябва да направят. "Всички бяха много внимателни и слушаха. Затрудниха се малко с разбъркването на пробата", добавя тя.

Нарастването на заболелите от COVID-19 през октомври доведе до затваряне на училищата и преминаване към обучение онлайн. На 21 октомври учениците се оказаха затворени вкъщи.

Почти едновременно с това правителството предложи децата да дават проби с щадящи тестове. Това позволи на най-малките да се върнат в клас на 8 ноември. Но липсата на достатъчно тестове забави връщането на учениците от 5 до 12 клас.

Правителството беше критикувано за късната си реакция с поръчката на тестовете за ученици. Проблемът прерасна в напрежение между здравния министър Стойчо Кацаров и министъра на образованието Николай Денков. Първият е този, който отговаря за доставката тестовете и зависи от готовността на фирмите да се справят бързо със задачата. Вторият отговаря на въпроси за лишаването на децата от образование и социална среда.

От понеделник, 6 декември, големите ученици вече могат да разчитат на присъствена форма на обучение, защото има достатъчно тестове и за тях. Но все така важи условието, че родителите на поне половината от децата в класа трябва да са дали съгласие за тестване, за да може паралелката да учи присъствено.

По данни на министъра на образованието към понеделник е осигурено родителско съгласие за около 60% от учениците в страната. В София този процент е по-нисък - около 50%.

В класа, на който Мария Кавлакова е помагала за събирането на пробите, в понеделник не е имало положителни тестове на COVID-19, а едно от децата е било със зелен сертификат.

"Учителите имат нужда от помощ, защото някои деца се затрудняват. Второ, има деца, които закъсняват", обяснява Мария и допълва, че в такава ситуация целият инструктаж за това как се извършва тестът трябва да се проведе наново.

Училището, в което учат децата на Мария, е от онези, в които обучението е могло да се възстанови. По данни на министерството на здравеопазването други училища в София не са успели да привлекат на своя страна родителите и не са получили нужното съгласие за взимането на пробите.

Така 12 училища в столицата са останали без присъствено обучение за 5, 6, 7 и 12-и клас, а други 18 не са преминали към работа в клас за учениците от 8, 9, 10 и 11-и клас.

По-висок е процентът на родителско съгласие за тестване на малките ученици от столицата.

Като цяло от понеделник са на училище почти 70% от учениците в София, което отговаря на общо 96 500 ученици от 1 до 12-и клас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG