Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Каста богоизбрани като в Древния Рим". Гешев атакува бъдещите управляващи


Иван Гешев при една от появите му в 46-тото Народно събрание
Иван Гешев при една от появите му в 46-тото Народно събрание

Дни, след като 47-ото Народно събрание официално започна работа и четирите партии, преговарящи за коалиционно правителство изразиха надежда, че кабинет ще има до края на седмицата, главният прокурор Иван Гешев предприе словесна атака срещу очертаващото се мнозинство.

На фона редица заявки за реформа на антикорупционната комисия, прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС) той сравни бъдещите управляващи с „каста богоизбрани като в Древния Рим“, макар и без да споменава никого поименно.

От думите му обаче се разбра, че има предвид именно „Продължаваме промяната“ и нейния съосновател Кирил Петков, за когото Конституционният съд (КС) постанови преди изборите, че е встъпил в длъжност като служебен икономически министър с двойно гражданство. Нещо, което основният закон забранява и затова КС обяви за частично противоконституционен акта на президента Румен Радев, с който назначи първия състав на служебния си кабинет през май.

„Явно ще трябва да извървим още дълъг път преди да станем истинска европейска правова държава, защото там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките, а тук е възможно да нарушиш конституцията и евентуално да станеш канцлер. И да смяташ, че си напълно недосегаем като законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани като в Древния Рим, какъвто явно е техният идеал“, заяви Гешев в кратко интервю за в. „24 часа“, публикуано в понеденик.

Главният прокурор добави още, че „трябва да е ясно, че прокуратурата ще продължи стриктно да спазва законите и конституцията на страната и ще се старае България да е правова държава, част от европейското семейство, а не Древният Рим за шепа богоизбрани“.

Гешев не коментира скорошното напомняне на Комитета на министрите към Съвета на Европа, че българските власти трябва да ограничат влиянието му върху дейността на ВСС, но „принципно“ се обяи срещу евентуални бъдещи конституционни промени, засягащи поста му.

„Забравихте да ме попитате за конституционните промени... Ами ще коментирам принципно: противоречи на каквито и да е базови, европейски стандарти да се правят законови и конституционни промени за или против една институция или за или против отделна личност“, заяви главният прокурор.

След което подчерта, че очаква, че политиците няма да се занимават с „междуинституционални войни или лични вендети, а ще работят заедно с всички институции за решаване на реалните проблеми на българските граждани“.

Като такива Гешев определи „възраждащата се организирана престъпност от нива преди 2006 г., когато бяхме приети в ЕС, възстановяването на типове, видове престъпност, които бяхме забравили – това са телефонните измами, това е битовата престъпност в малките населени места, това са кражбите на моторни превозни средства, това са домовите кражби и още много други“.

В края на интервюто си, което е първа подобна негова медийна изява през последната около една година, главният прокурор призова парламентът да проявява уважение към всички останали институции, както той и подчинените му прокурори проявяват уважение към депутатите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG