Връзки за достъпност

Извънредни новини
Кирил Петков и новоизбраните редовни министри
Кирил Петков и новоизбраните редовни министри

Преговорите: Новите управляващи приеха властта в Министерския съвет

Новоизбраното правителство на Кирил Петков прие властта от служебния кабинет на Стефан Янев по време на официална церемония в Гранитната зала на Министерския съвет в понеделник вечерта.

По-рано през деня 47-ото Народно събрание избра новото управление с подкрепата на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

"Много се радвам, че днес ние продължаваме промяната, която започнахме преди седем месеца", обърна се Петков към Янев, който ще бъде военен министър в новия редовен кабинет.

Новото управление ще е трудно и може да се окаже с преходен характер, каза съпредседателят в оставка на "Демократична България" Христо Иванов пред БНР.

"То ще бъде конструкция изключение, която да е мост между епохата на Бойко Борисов и новата политическа конструкция. Основната характеристика на това управление е, че е първото след Бойко Борисов. Тепърва ще проличи какъв ще е новият политически пейзаж", коментира Иванов. "Затова говоря за преходен характер. Той може да проличи след местните избори."

Христо Иванов каза, че форматът на подписване на коалиционното споразумение - на база на двустранни споразумения, е предложение на "Демократична България".

Той посочи, че сред приоритетите на формацията за бъдещото управление е реформата на прокуратурата и реформата на службите.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев свика извънредно заседание на парламента в понеделник, 13 декември 2021 г. от 13 часа.

В дневения ред са включени три точки – избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерския съвет и избиране на Министерски съвет.

Новината идва, след като номинираният за премиер Кирил Петков получи от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство и го върна изпълнен.

В събота Петков представи състава и структурата на правителството, в което ще участват "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

ГЕРБ няма да води разговори с правителството на Кирил Петков, докато Бойко Рашков е част от него. Това каза депутатът от партията Тома Биков пред бТВ.

Бойко Рашков е служебен министър на вътрешните работи и е предложен за същия пост в правителството на Кирил Петков, което предстои да се гласува в парламента в понеделник.

За нас присъствието на Рашков е червена линия, която не можем да прескочим.
Тома Биков

“Няма да водим никакви разговори с новия кабинет, докато Бойко Рашков е част от него. Ако искат да направят конституционна реформа например, нека махнат Рашков и да говорим. Докато този човек е там няма да говорим”, каза Тома Биков от ГЕРБ.

„Казахме, че искаме да имаме конструктивен подход. Присъствието на Рашков не ни дава тази възможност. За нас това е червена линия, която не можем да прескочим“, добави Биков.

Номинираната за министър на правосъдието Надежда Йорданова (“Демократична България”) посочи като основни приоритети реформирането на Висшия съдебен съвет, ограничаването на правомощията на главния прокурор, закриването на специализираните съдилища и прокуратура и преструктурирането на антикорупционната комисия.

Тя добави, че за тези законодателни промени в програмата на коалицията са предвидени ясни срокове от не повече от три месеца.

Йорданова каза, че ще продължи да настоява за отчетност на главния прокурор Иван Гешев.

“В рамките на правомощията си, аз ако бъда избрана като министър на правосъдието, а и като гражданин, ще продължавам да настоявам, че той трябва да е отчетен и да носи отговорност. Аз ще настоявам прокуратурата да предложи реален програмен принцип в реформирането на своя бюджет с реални показатели, които да бъдат проследими”, каза тя.

“Нашият основен фокус ще бъде човекът като личност да бъде в центъра на правосъдието, а правосъдието да бъде справедливост, а не война между клики - едни да си запазят властта, а други - корупционните практики”, каза Йорданова след като беше представен съставът на бъдещото правителство на Кирил Петков.

Надежда Йорданова
Надежда Йорданова

Един от първите приоритети на кандидатът за видепремиер по климатичните политики и министър на околната среда Борислав Сандов ще бъде прозрачността.

“Искам всяка една процедура, която се намира в регионалната инспекция по околната среда и водите да бъде в публични регистри, за да можем да не разбираме за някои намерения веднага след като дойдат багерите”, каза Сандов пред журналисти след представянето на състава на правителството на Кирил Петков.

“Надявам, че ние ще можем много скоро да покажем, че България може да бъде с много по-добър имидж пред света и много по-добра страна за живеене”, каза още Сандов.

Борислав Сандов
Борислав Сандов

Кандидатът за министър на образованието в правителството на Кирил Петков Николай Денков каза, че е рано да се говори за удължаване на учебната година заради пандемията от COVID-19.

Той съобщи, че е говорил с номинираната за министър на здравеопазването Асена Сербезова и първата им задача ще бъде да седнат заедно с медицинските специалисти и да обсъдят какъв ще бъде подходът за присъственото обучение на учениците занапред.

“Нека да видим как ще се развие вълната в началото на следващата година”, каза Денков, цитиран от БТА.

Николай Денков
Николай Денков

Със създаването на Министерство на електронното управление ще има политическо лидерство за въвеждането на електронно правителство, каза кандидатът за министър на електронното управление в правителството на Кирил Петков Божидар Божанов (“Демократична България”).

По думите на Божанов сред първите приоритети в тази област ще е въвеждането на електронна идентификация, “така че максимално бързо всеки български гражданин, да може да получи средство, с което да използва електронни услуги”.

“Отделно от това ще започнем с редица по-бързи победи и оптимизирането на конкретни процеси - регистрация на автомобил, издаване на определени удостоверения, така че определени неща, с които хората губят време и нерви, да отпаднат”, добави той.

Божидар Божанов
Божидар Божанов

Кандидатът за министър на отбраната в правителството на Кирил Петков Стефан Янев каза, че сред първите му приоритети ще са темите за превъоръжаването и за попълването на личния състав на българската армия.

“Ще дам своя принос, за да се сбъднат намеренията на коалицията за пълен четиригодишен мандат”, каза след представянето на състава на бъдещото правителство Янев, който сега е служебен премиер.

Той добави, че предстои да отиде в Министерство на отбраната, за да се запознае с реалното му състояние и необходимостта от неотложните мерки, които се отнасят до функционирането на системата и начина на взимане на решения.

Стефан Янев
Стефан Янев

Кандидатът за вътрешен министър в правителството на Кирил Петков Бойко Рашков каза, че ще продължи работата по разследването на организираната престъпност и големи проекти като строителството на магистрала “Хемус”, която е започнал като служебен министър.

“Задачите на МВР са ясни и, колкото и недоволство да има сред някои от партиите в парламента заради това, че министерството си върши задачите по закон, ние не можем да спрем да ги изпълняваме”, каза Рашков след като съставът на бъдещия кабинет беше обявен.

Той добави, че от разкритията може да са засегнати и членове на “някои от парламентарните групи”.

Бойко Рашков
Бойко Рашков

Първите задачи на бъдещото правителство ще са справяне с повишаването на цените на тока и ускоряване на ваксинирането срещу COVID-19, за да не се допусне нова вълна на епидемията. Това каза Кирил Петков от “Продължаваме промяната”, след като представи състава на проектокабинета.

“Първата и най-спешна задача е да сме сигурни, че от 1 януари цените на тока няма да се повишат”, каза той. “Второто е ковид кризата. От днес една от основните задачи на това правителство ще бъде да няма следващи вълни. Нивото на ваксинация ще трябва да се качи драстично”, каза Петков, и добави, че то трябва да е доброволно.

Като трети приоритет той посочи реформирането на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). “[Това] ни дава възможност за първи реални стъпки в посока правосъдие, което българският народ очаква”, каза Петков.

“Нашата амбиция е в този състав да управляваме България за период от четири години”, добави Петков.

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат на един от лидерите на победителката в изборите партия „Продължаваме промяната“ и кандидат за министър-председател Кирил Петков. Това се случи, след като в петък от партията обявиха, че са постигнали коалиционно споразумение с БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за съставяне на правителство.

Петков веднага върна проектосъстава и структурата на бъдещото правителство.

„Върху вас и партиите партньори в коалицията пада отговорността да реформирате порочния властови модел, наследен от 12-годишното тоталитарно управление. Вярвам, че осъзнавате, че ако не постигнете решителни, оздравителни промени в Прокуратурата и правораздаването още в първите 100 дни, няма как коалицията да спечели битката за бъдещето на България“, каза Радев.

„Време е след 32 години българският народ да се почувства, че управниците се грижат за него. От този момент няма да губим нито ден и час. Надяваме се още в понеделник това правителство да бъде реалност и така да бъде за следващите четири години“, каза Петков

Очаква се в 13 ч. днес проектосъставът и структурата на новия кабинет да бъдат обявени публично от Кирил Петков в Народното събрание.

Президентът Румен Радев ще връчи в събота в 10.00 часа мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание "Продължаваме промяната". Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Кандидатът за премиер на ПП е Кирил Петков. В петък той каза, че мандатът ще бъде върнат изпълнен.

В 13 часа в събота в сградата на Народното събрание ще бъде представена структурата и състава на новия Министерски съвет според коалиционното споразумение, подписано в петък от ПП, БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Националният съвет на БСП прие с пълно единодушие и без забележки споразумението за съвместно управление, написано от "Продължаваме промяната" след експертните срещи и преговори между четирите партии (ПП, БСП, ИТН, ДБ), провели се през последните седмици. Това беше съобщено в петък следобед от пресцентъра на БСП.

Съветът на партията е гласувал и да даде мандат на председателя Корнелия Нинова да подпише споразумението. С пълно единодушие са приети и предложенията за членове на Министерския съвет, каза пред журналисти заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров.

Той съобщи, че за вицепремиер и министър на икономиката и индустрията е предложена Корнелия Нинова, за министър на земеделието - Иван Иванов, за министър на труда и социалната политика - Георги Гьоков, и за министър на туризма - Христо Проданов.

По-рано тази седмица ръководствата на партиите "Демократична България" и "Има такъв народ" също казаха, че са готови да подпишат споразумението. Всяка партия ще подпише еднакъв двустранен документ с "Продължаваме промяната", така че няма да има един общ документ, който да подпишат и четирите формации.

По думите му в Народното събрание тече подготовка за извънредно заседание в понеделник на Народното събрание.

"Ако успеем утре да подпишем това споразумение и ако мандатът бъде връчен в почивните дни, нищо не пречи, предполагам, в понеделник, до края на деня, да имаме ново правителство", каза Зафиров.

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Парламентарната група "Продължаваме промяната" събира подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание в понеделник, на което да бъде гласувано редовното правителство. Това потвърди в кулоарите на парламента депутатът и кандидат за министър на иновациите и растежа от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер.

Очаква се в петък да се подпише коалиционното споразумение между ПП, БСП, ИТН и ДБ.

Предстои и президентът Румен Радев формално да връчи мандата за съставяне на правителство на победителя на изборите на 14 ноември "Продължаваме промяната".

Лена Бориславова и Даниел Лорер от "Продължаваме промяната"
Лена Бориславова и Даниел Лорер от "Продължаваме промяната"

Христо Иванов от "Демократична България" очаква още в петък да бъде подписано коалиционното споразумение за бъдещо управление.

"За нас беше важно да е ясно, че ние даваме подкрепа на мандатоносителя - "Продължаваме Промяната", и в този смисъл подписването ще бъде на двустранна база", каза той пред журналисти в парламента.

Попитан дали, ако Корнелия Нинова влезе в бъдещия кабинет, това няма да е проблем за "Демократична България", Христо Иванов коментира, че ако всички участници в споразумението, седнат да изброяват проблеми, могат да се намерят много и затова му е по-лесно да се фокусира върху това, което могат да дадат като решение, и то в момента е по-важно.

"Ние с генерал Атанасов, именно за да не товарим тази конструкция твърде много с политизация и партизация, не сме в нея", допълни той.

Той изрази надежда да се постигне необходимия баланс в продължаващата работа на кабинета и назначенията, които предстоят да бъдат направени.

Христо Иванов каза още, че е много важно да има редовен кабинет, за да се постигне една от стратегическите цели на ДБ - управление, което да не зависи за своите решения от ГЕРБ и ДПС. По думите му, това е много по-важна предпоставка за по-нататъшните промени в дълбочина.

"В приоритетите на това управление са застъпени много важни за нас теми като съдебната реформа, електронното управление, опазването на околната среда - области, в които се надяваме да имаме принос и да се стигне до решения", каза Иванов.

ДБ гледа на това управление с надежда по думите на Иванов.

"Не искам никого да заблуждавам - ще бъде сложно по много причини, но всички ние трябва с необходимата сериозност и съзнание за отговорността да работим тези сложности да бъдат преодолени", каза той.

Кирил Петков от "Продължаваме промяната" се надява коалиционното споразумение за бъдещо управление да бъде подписано още в петък. Той каза това пред журналисти преди обяд в кулоарите на парламента.

"В момента изчакваме заседанието на нашите партньори от БСП, за да видим, че всичко при тях е оторизирано за подписване", каза Петков. По думите му е "формализъм" дали споразумението ще бъде подписано с всички партньори или поотделно.

В 13 часа Националният съвет на БСП се събира на присъствено заседание. Дневният ред предвижда обсъждане и утвърждаване на коалиционно споразумение за съставяне на правителство.

По-рано тази седмица беше съобщено, че всеки от коалиционните партньори БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" ще подписва еднакво двустранно споразумение с "Продължаваме промяната", но няма да има един общ документ, подписан и от четирите партии.

"Ние ще бъдем гарант като най-голямата политическа сила, така че дали ще подпишем заедно всички, ще видите, надявам се, една обща снимка", каза Петков на журналистите.

Подписването няма да се осъществи пред медиите, каза той.

Петков се надява до края на деня да бъде публикувано коалиционното споразумение, а в събота да бъде обявен и пълният състав на Министерския съвет.

Служебният министър-председател Стефан Янев потвърди пред репортери в Народното събрание, че е получил покана да бъде министър в подготвяното коалиционно правителство. Неговото име е обсъждано за поста на министър на отбраната. Янев беше военен министър в служебното правителство на Огнян Герджиков през 2017 г.

"Имал съм предварителен разговор, но нека да изчакаме първо да се направи коалиционното споразумение и след това да се запозная с него, за да съм наясно какви ангажименти поемам", каза Янев, цитиран от БТА.

Той не разкри с кого са водени разговорите, но определи като "по-скоро възможна" вероятността да е част от новото правителство. Така Стефан Янев и Кирил Петков ще разменят ролите си. В първото служебно правителство Янев беше премиер, а Петков - негов министър. В следващото правителство се очаква Петков да е премиер, а Янев - министър на отбраната.

Представителите на "Продължаваме промяната" (ПП), БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ) са постигнали съгласие по всички точки и споразумението за бъдещото коалиционно управление е готово. Остава само Националният съвет на БСП да го одобри в петък.

Последните разногласия бяха изчистени на среща в Народното събрание в четвъртък сутринта. Тя беше поискана от БСП.

"Постигнахме съгласие за коалиционното споразумение. Утре предстои решението на Националния съвет на БСП", каза след срещата председателката на БСП Корнелия Нинова.

"Срещата мина много конструктивно, успяхме да постигнем съгласие за всичко, така че, няма никакви проблеми", каза заместник-председателката на Народното събрание Ива Митева от ИТН.

"Ставаше дума за рутинна, координационна среща за доуточняване на законодателната програма и по рамковото споразумение", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

По-рано съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев каза, че очаква всичко да е готово до края на деня в петък. Четирите политически сили все още не са обявили кога планират подписването на споразумението.

Очаква се след това президентът Румен Радев да връчи мандат на Кирил Петков, който ще бъде номиниран за министър-председател.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев каза, че очаква до края на деня в петък да има актуализирано коалиционно споразумение. В четвъртък сутринта се проведе среща в Народното събрание между представители на четирите политически сили, които преговарят за следващото правителство.

Срещата се проведе по искане на БСП, каза лидерката на партията Корнелия Нинова. Останалите две политически сили вече одобриха споразумението. Това са "Има такъв народ" и "Демократична България".

"Финалните текстове са готови в момента, така че се надяваме, че ще имаме напълно актуализирано коалиционно споразумение утре до края на деня", каза след срещата в Народното събрание Асен Василев.

В петък БСП е свикала заседание на своя Национален съвет, който трябва да одобри окончателно споразумението.


Заредете още

XS
SM
MD
LG