Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" подписаха споразумение за коалиция


Асен Василев и Кирил Петков представиха подписания документ в петък.
Асен Василев и Кирил Петков представиха подписания документ в петък.

Съпредседателите на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха в петък подписването на коалиционното споразумение от "Демократична България" (ДБ), "Има такъв народ" (ИТН) и "БСП за България". Пред журналисти в парламента те представиха готовия документ.

В събота в 10 часа президентът Румен Радев ще връчи на "Продължаваме промяната" мандата за сформиране на правителство. В 13 часа формацията ще представи официално структурата и състава на Министерския съвет. Очаква се още в понеделник да бъде свикано извънредно заседание на парламента, за да се гласува новото правителство от депутатите.

"Току-що споразумението беше подписано от всички наши коалиционни партньори", каза Кирил Петков в петък.

Коалиционният договор са подписали лидерът на ИТН - Слави Трифонов, председателят на БСП - Корнелия Нинова, и Христо Иванов от "Демократична България".

Кирил Петков каза, че за първи път в най-новата история на България има такъв детайлен документ по всички възможни политики.

"Документът е 140 страници и реално ще даде възможността тази коалиция да бъде здрава и да работи за дълго време. Има детайлни политики, детайлни задачи и всеки един министър в това правителство ще трябва да се справя с тези задачи", каза той.

По думите му всеки от коалиционните партньори ще носи отговорност за отбора, който предлага.

"Тези хора стават един общ отбор - отборът на България, и ние ще изискваме резултатите, които всички заедно сме се съгласили, че трябва да постигнем", допълни Петков.

Според Асен Василев е било ключово това, че голяма част от трудните решения са изчистени предварително.

"Както знаете, има доста спорове, има доста разногласия между тази коалиция, тя не е естествена коалиция, три пъти минахме през избори, за да стигнем дотук, и бе много важно да се стиковат политиките, така че всеки един коалиционен партньор да е направил необходимите отстъпки, за да има една обща политика, и голяма част от тези трудни решения да са предварително изчистени", допълни той.

"Продължаваме промяната" спечели изборите на 14 ноември и има най-много депутатски места (67) в новия парламент. Затова формацията води преговорите за сформиране на редовно правителство с три от седемте партии в Народното събрание. ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" не бяха поканени да участват в преговорите.

"Споразумение за съвместно управление"

Текстът на вече подписаното коалиционно споразумение беше завършен още на 9 декември, след като бяха нанесени финални корекции в ресор "Социална политика" по искане на БСП. В петък Националният съвет на социалистите прие с единодушие споразумението и даде мандат на Нинова да го подпише.

По-рано през седмицата такъв мандат от ръководството на "Демократична България" получиха и Христо Иванов и Атанас Атанасов. Ива Митева от "Има такъв народ" потвърди в четвъртък, че коалиционните партньори са постигнали съгласие за всичко и лидерът на ИТН Слави Трифонов е готов да подпише документа.

Кирил Петков от ПП е кандидатът за министър-председател, а формацията ще има двама вицепремиери. Другите три партии - БСП, ИТН и ДБ, ще имат по един вицепремиер. Това стана ясно от изявления на политиците по-рано през седмицата.

Като най-голямата парламентарна група в коалицията "Продължаваме промяната" ще играе ролята на "гарант" за това, че коалиционното споразумение ще се спазва, каза в петък Петков.

Предишна версия на споразумението беше видяна от Свободна Европа в понеделник, но не се очаква в окончателния вариант да има съществени промени. Това е обемен документ от около 180 страници в три части.

Първата включва политическата рамка, в която е и структурата на новия Министерски съвет. Втората част е експертната рамка, в която са обобщени резултатите от преговорите на 18-те експертни групи. Третата част е законодателната рамка - в нея влизат законопроектите, които са безспорни и са заложени в работата на бъдещето управляващо мнозинство. Заложени са и времеви рамки за внасяне на законопроектите.

Споразумението беше написано от "Продължаваме промяната", след като проведоха 18 експертни групи по 18 теми, на които участваха представители и на четирите коалиционни партньори. Те се излъчваха на живо в интернет. Преговорите продължиха и в следващите седмици като постепенно се доизясняваше съставът на кабинета.

Структурата на Министерския съвет ще бъде 10:4:4:3

Структурата на Министерския съвет ще бъде разпределена пропорционално на спечелените на изборите гласове. "Продължаваме промяната" ще имат 10 министри, БСП и "Има такъв народ" по четирима, а "Демократична България" трима.

Бъдещето правителството ще има петима вицепремиери. БСП, ИТН и ДБ ще имат по един вицепремиер, а ПП – двама.

Министерството на финансите ще отговаря и за контрола на еврофондовете. Досега Министерството на финансите отговаряше за държавните средства, а еврофондовете бяха подчинени на вицепремиер.

Проектът на коалиционно споразумение предвижда към бъдещото управление да бъдат съставени 18 експертни съвета, в които всяка от четирите формации да има представители. Тези съвети са по същите теми, по които се водеха и излъчваните на живо разговори между ПП, БСП, ИТН и ДБ. Освен това не само мандатоносителят "Продължаваме промяната", но и всяка от останалите формации, ще имат съветници във всяко министерство, за да се избегне "партиен феодализъм".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG