Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кой кой е в новоизбраното правителство


Кирил Петков представи новия състав на Министерския съвет в събота
Кирил Петков представи новия състав на Министерския съвет в събота

В понеделник Народното събрание официално избра новото правителство, съставено от коалицията между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

Членовете на новия кабинет са предприемачи, юристи, кадри от държавната администрация и няколко министри от служебния кабинет на Румен Радев. Сред тях има добре познати политици, но и нови лица. Всяка от партиите в коалицията има свои представители, както беше заложено в подписаното в петък от тях споразумение.

Новият министър-председател на България се казва Кирил Петков от "Продължаваме промяната".

Той е възпитаник на "Харвард". Преди магистратурата си там завършва "Финанси" в университета на Британска Колумбия в Канада. През май месец тази година влезе в служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев, като министър на икономиката.

Кирил Петков
Кирил Петков

Като предприемач той развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност и неговата фирма "ПроВиотик" притежава няколко патента по биотехнологии в САЩ. Преди да развие собствен бизнес, Петков работи за канадската "Маккейн Фудс".

Петков не влиза във втория състав на служебното правителство на президента през 2021 г. В края на септември тази година той и финансовият министър Асен Василев обявяват новия си политически проект "Продължаваме промяната".

Асен Василев
Асен Василев

Вицепремиер и министър на финансите е Асен Василев. Той също е възпитаник на "Харвард", съосновател на "Продължаваме промяната" и беше служебен финансов министър в първия кабинет на Стефан Янев.

През 2013 г. заемаше поста министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков (2013). Василев е съосновател и директор и на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

Калина Константинова
Калина Константинова

Вторият вицепремиер от "Продължаваме промяната" е Калина Константинова, която ще отговаря за ефективното управление. Тя беше заместник-министър на икономиката в служебния кабинет с премиер Стефан Янев.

Константинова завършва икономика в Колеж Бард в Ню Йорк и магистърска степен по Устойчиво развитие в Лондонското училище по икономика и политически науки във Великобритания. Тя е икономист, специализиран в сферата на икономическото развитие, със силен фокус върху предприемачеството. Работила е в частния, публичния и нестопанския сектор. Семейна, с едно дете.

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова

Вицепремиер от квотата на БСП и министър на икономиката и индустрията в новия кабинет е лидерката на социалистите в оставка Корнелия Нинова. Биографията на Нинова е широко известна: завършва "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Кариерата ѝ започва като следовател в столичното следствие.

Между 1997 и 2005 г. Нинова е изпълнителен директор на "Техноимпекс" АД. Назначена е на тази длъжност по време на правителство на Иван Костов (СДС).

Нинова е член на БСП от 2003 г. От септември 2005 г. до март 2007 г. Нинова е зам.-министър на икономиката и енергетиката по външноикономическата политика в кабинета на Сергей Станишев. Впоследствие е отстранена от поста с решение на премиера. Тогава заедно с нея е уволнен и Делян Пеевски (ДПС), заради скандал с изнудване в управлявания формално от Нинова „Булгартабак Холдинг“ АД. През 2016 г е избрана за председател на БСП. След слабите изборни резултати на БСП през последната година, тя подаде оставка.

Гроздан Караджов
Гроздан Караджов

Заместник министър-председател от и министър на регионалното развитие е Гроздан Караджов, който беше издигнат от "Има такъв народ".

Завършва през 1985 г. Първа английска езикова гимназия в гр. София и "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 90-те години е председател на Независимото студентско дружество в Юридическия факултет на Софийския университет и съпредседател на Федерацията на независимите студентски дружества. Съосновател и национален координатор на Българско сдружение за честни избори. От 1990 до 1995 г. работи във фондация "Отворено общество".

В периода 1996 – 2011 г. е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. В периода 1998 – 2003 г. е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка. От 2001 до 2004 г. е изпълнителен директор на фондация „Демокрация“.

На парламентарните избори през 2014 година е избран за народен представител от листата на Реформаторския блок.

Борислав Сандов
Борислав Сандов

Вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите в новия кабинет е Борислав Сандов. Той е от квотата на "Демократична България" и съпредседател на "Зелено движение".

Сандов е народен представител в 46-ото и 47-ото Народно събрание, избран от листата на "Демократична България" (ДБ). Той е съпредседател на Зеленото движение, което е част от коалицията на ДБ. Роден в Мадан, Сандов от 20 години живее в София. Той е изявен природозащитник, работи като експерт по устойчиво развитие и опазване на климата във водещи неправителствени организации.

Има дългогодишен опит като организатор и говорител на кампании по опазване на околната среда и преход към зелена икономика. Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност География, и е специализирал в направление Изменение на климата и управление на водите.

Бойко Рашков
Бойко Рашков

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков остава на същия пост и в новото редовно правителство. Той е от квотата на "Продължаваме промяната".

Рашков е преподавател по наказателно право в УННС, бил е следовател, ръководител на Националната следствена служба и депутат от БСП. В кабинета "Станишев" (2005-2009) става заместник на тогавашния правосъден министър Миглена Тачева. Впоследствие два пъти оглавява Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

По време на втория си мандат там влезе в открит конфликт с бившия главен прокурор Сотир Цацаров, а след встъпването в длъжност на Иван Гешев в края на 2019 г., неколкократно критикува и неговата дейност. Преди да стане служебен вътрешен министър Рашков беше член на правния съвет на президента Румен Радев.

Теодора Генчовска
Теодора Генчовска

Начело на Министерството на външните работи застава Теодора Генчовска от квотата на "Има такъв народ". Досега тя беше главен експерт в администрацията на Румен Радев.

Кариерата ѝ започва в генералния щаб на Българската армия и стига до ръководния пост в отдел "НАТО и ЕС" в Министерството на отбраната. Тя беше предложена за военна министърка в двата последователни проектокабинета на ИТН по-рано тази година, които така и не бяха гласувани от депутатите.

Георги Гьоков
Георги Гьоков

Министър на труда и социалната политика е депутатът от БСП Георги Гьоков. Той е бивш общински съветник и директор на Бюрото по труда в Стара Загора и е бил зам.-председател на Комисията по труда и социалната политика в 42-ото Народното събрание. Гьоков е сред приближените до председателката на БСП Корнелия Нинова.

Стефан Янев
Стефан Янев

Досегашният служебен министър-председател ген. Стефан Янев застава начело на министерството на отбраната. Той заемаше този пост в служебния кабинет на Огнян Герджиков (2017), когато беше и вицепремиер. Подобно на Рашков, Янев също е от квотата на "Продължаваме промяната". Преди да оглави досегашното служебно правителство, той беше секретар на президента Румен Радев по отбрана.

Надежда Йорданова
Надежда Йорданова

Новият правосъден министър е Надежда Йорданова от "Демократична България". Тя е близка до съпредседателя на формацията Христо Иванов и оглавяваше кабинета му, когато той ръководеше ведомството в рамките на второто правителство на Бойко Борисов (2014-2017).

Йорданова е юрист и в предишния парламент оглавяваше т. нар. комисия "Магнитски", която трябваше да установи бездействали ли са българските власти по отношение на санкционираните от САЩ български граждани и фирми. Беше и зам.-председател на правната комисия.

Николай Денков
Николай Денков

Николай Денков, който беше служебен министър на образованието в кабинета на Стефан Янев, запазва поста си и в редовното правителство. Той е предложение на "Продължаваме промяната".

Денков заемаше този пост и в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Преди това той е бил член на работни групи към Министерството на образованието и науката и Министерския съвет през 2012 и 2013 г., а от август 2014 г. до април 2016 г. е зам.-министър на образованието и науката, отговарящ за висшето образование и европейските структурни фондове. Денков ще бъде от квотата на "Продължаваме промяната".

Асена Сербезова
Асена Сербезова

Председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова заема поста министър на здравеопазването от квотата на "Продължаваме промяната".

През 2013 и 2014 г. тя беше член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, а от юли 2014 до август 2018 г. заемаше поста изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Сербезова е член на Управителния борд на Европейската агенция по лекарствата, както и на Комитета за оценка на лекарствените продукти за употреба в хуманната медицина към Европейската агенция по лекарствата. През миналата година тя беше сред обвинените за предизвикване на тревога покрай пандемията от коронавирус, но съдът я оправда.

Александър Николов
Александър Николов

Новият министър на енергетиката е Александър Николов от квотата на "Има такъв народ". Той беше предложен за същия пост в проектокабинета на партията на Слави Трифонов, който впоследствие беше оттеглен.

Преди това беше зам.-министър на енергетиката в служебното правителство на Стефан Янев.

Николов е бил изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър е по финанси от УНСС.

Атанас Атанасов
Атанас Атанасов

Начело на Министерството на културата застава актьорът и продуцент Атанас Атанасов от квотата на "Продължаваме промяната".

Кандидатурата му беше представена пред медиите лично от Кирил Петков, който заяви, че е бил впечатлен от него, когато е разбрал, че сам е възстановил читалище в пловдивско село.

Бъдещият премиер увери, че Атанасов ще даде "нов тласък" на културата.

Христо Проданов
Христо Проданов

Христо Проданов е новият министър на туризма, който е от квотата на БСП. Той заема различни постове в структурите на БСП в София и е депутат от левицата от в 44-ото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. От 2018 г. е зам.-председател на парламентарната група на БСП.

Проданов е завършил Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски” и има магистърска степен по индустриален мениджмънт. Бил е член на Съвета на директорите на общинската фирма “Пазари Изток” в София, на общинското дружество “Галатея 2002” в София и на държавната компания “Кинтекс” ЕАД.

Иван Иванов
Иван Иванов

От БСП е и министърът на земеделието Иван Иванов, който за часове заемаше поста на зам.-министър на вътрешните работи в кабинета на БСП и ДПС начело с Пламен Орешарски (2013-2014).

Тогавашната му кандидатура обаче беше оттеглена заради изнесения от "Капитал" факт, че през 1995 г. Иванов е бил управител на шуменския клон на бившата силова групировка СИК.

Радостин Василев
Радостин Василев

Министър на спорта е Радостин Василев от "Има такъв народ". Той беше номиниран за този пост и в проектокабинета на Пламен Николов, който не беше подложен на гласуване в парламента.

Василев се занимава със спортно право и беше един от адвокатите на футболния клуб ЦСКА. По-късно беше част от екипа, който издигна и се занимаваше с кандидатурата на Любослав Пенев за президент на Българския футболен съюз (БФС). Василев беше председател на правната комисия в 45-тото Народно събрание.

Николай Събев
Николай Събев

Основателят и собственик на на спедиторската фирма "Еконт транс", която се занимава със спедиция на международни и вътрешни пратки, и на куриерската фирма "Еконт експрес" Николай Събев е новият министър на транспорта и съобщенията. Той беше предложен от "Продължаваме промяната".

Завършил е Висшето военноморско училище и Университета за национално и световно стопанство (УНСС). От 1983 г. в продължение на 10 години работи в "Параходство Българско речно плаване", включително и като търговски директор.

Даниел Лорер
Даниел Лорер

Новото министерство на растежа и иновациите е оглавено от Даниел Лорер от "Продължаваме промяната". Той е завършил компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив в Израел.

Живял е и е работил в Испания, Белгия, Швейцария и Израел и има 20-годишен международен опит като инвеститор и предприемач.

През 2013 г. Даниел Лорер е бил съветник на министъра за електронно управление в служебното правителство с министър-председател Марин Райков.

Божидар Божанов
Божидар Божанов

Божидар Божанов от "Демократична България" е новият министър на електронното управление. Той е експерт и предприемач, основател на компанията за информационна сигурност "LogSentinel". През 2011 г. завършва компютърни и информационни системи в Голдсмитс колидж, част от Лондонския университет.

От юни 2015 г. до декември 2016 г. е съветник за електронното управление на заместник министър-председателя Румяна Бъчварова. Участвал е в създаването на пътната карта за електронното правителство за периода 2016-2020 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG