Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще помолим да се преместят". Минеков поиска ГЕРБ да освободи офиса си в НДК


Служебният министър на културата Велислав Минеков
Служебният министър на културата Велислав Минеков

ГЕРБ ще бъде „помолена“ да освободи помещенията в Националния дворец на културата (НДК), които ползва като партийна централа. Това каза в сряда служебният министър на културата Велислав Минеков, който беше на изслушване в Народното събрание.

В края на септември Минеков обвини ГЕРБ, че използва два етажа от административната сграда на НДК, без да плаща наем за тях.

В сряда той съобщи, че времето, в което от партията са ползвали помещенията, се равнява на загуби за НДК в размер на около 6 млн. лв. без лихвите.

„Ще подготвим решение с областния управител и в петък ще помолим ГЕРБ да се преместят, защото това носи огромни загуби на НДК“, каза Минеков пред журналисти в кулоарите на парламента.

Както през септември, така и сега министър Минеков посочи като аргумент за искането си лошото финансово състояние на двореца. По думите му при управлението на ГЕРБ загубата е около 90 млн. лв. и е нормално министерството да потърси всички отнети от него по някакъв начин имоти.

„Това не е партиен имот, това е имот на двореца на културата и аз искам този дворец да си върне загубите и да работи човешки“, добави министърът и отрече това да е израз на реваншизъм.

Във вторник депутатът от ГЕРБ Тома Биков каза, че партията няма никакви неизплатени задължения. Той предупреди, че ако се опитат да ги изгонят, ще се сблъскат челно със стена, защото от ГЕРБ имат много привърженици и симпатизанти.

По думите на Росен Желязков от ГЕРБ липсват основания партията да бъде извадена от заеманите от нея помещения, защото като парламентарно представена сила по смисъла на закона тя има право да получи от държавата офиси за централното си ръководство.

"Основания за прекратяване са неплащане на експлоатационните разходи, преотдаване или преотстъпване на помещенията на трети лица, извършване на търговска/стопанска дейност, загуба на парламентарно представителство. Нито едно от тези основания не е налице", каза Желязков в сряда.

От ГЕРБ твърдят, че между 2007 и 2010 г. са имали сключен договор с НДК и са плащали наем за помещенията в държавната сграда. След това формацията е сключила договор за още 10 години, но с друг собственик на същите два етажа - Областната администрация на София-град.

В писмен отговор на въпроси на Свободна Европа през септември от ГЕРБ казаха, че в този период са продължили да плащат наем, но не на НДК, а на Областната администрация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG