Връзки за достъпност

Извънредни новини

Олаф Шолц беше официално избран за канцлер на Германия


Олаф Шолц по време на клетвата си пред парламента на Германия, 8 декември 2021
Олаф Шолц по време на клетвата си пред парламента на Германия, 8 декември 2021

Парламентът на Германия избра социалдемократа Олаф Шолц за канцлер, предаде ДПА. Шолц заема мястото на Ангела Меркел, която в продължение на 16 години беше начело на Германия.

Шолц получи мнозинството от гласовете в Бундестага в сряда, след което беше официално назначен от президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Малко след това новият канцлер се върна в парламента, където положи клетва.

По време на коалиционните преговори по съставянето на новия кабинет Шолц отправи заявката правителството му да осъществи „най-големия проект на модернизация, провеждан в Германия през последните 100 години“.

Кабинетът, оглавен от него, е първото коалиционно правителство, съставено от три партии, в 30-годишната история на обединена Германия. Освен Германската социалдемократическа партия, на която е лидер новият канцлер, в нея влизат „Зелените“, както и либералите от Свободната демократическа партия.

Шолц поема властта на фона на големи надежди за модернизиране на Германия и борба срещу климатичните промени. Правителството му е изправено и пред непосредственото предизвикателство да се справи с настоящата най-трудна фаза от коронавирусната пандемия в страната.

В първата си външнополитическа визита Шолц ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в Париж. Основна тема ще са събитията в Украйна, съобщиха от Елисейския дворец във вторник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG