Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обиждана, удряна, душена. Как "сбиване между влюбени" разтърси цяла държава


Марго Пино на пресконференция на 2 декември
Марго Пино на пресконференция на 2 декември

Съзтезателката по джудо Марго Пино стана жертва на домашно насилие и обвинява за това своя партньор и треньор Ален Шмит. Той отрича да я е удрял и определя случилото се като “сбиване между влюбени”. Случаят разтърси цяла Франция.

През нощта на 27 срещу 28 ноември съседите на Марго Пино чуват викове и тропане по вратата си. Когато отварят, виждат младата жена свита на кълбо на земята. Лицето ѝ е окървавено и в синини, очите ѝ са подути, има следи от душене по врата.

Няколко часа по-късно Марго Пино пише съобщение на сестра си Илеана - първия си близък, на когото казва какво ѝ се е случило. Изпраща ѝ снимка, на която се вижда подутото ѝ посинено ляво око, счупения ѝ нос, драскотините по лицето ѝ.

“Когато видях състоянието ѝ, избухнах в сълзи”, казва после Илеана в интервю.

Няколко дни по-късно снимката на лицето на Марго Пино, която е европейска шампионка по джудо, вече е във всички френски и световни медии. Публикува я самата тя и я придружава с описание на побоя, който е довел до нараняванията.

Бях обиждана, удряна, главата ми беше ударена в земята няколко пъти. Накрая бях душена.
Марго Пино

“Бях обиждана, удряна, главата ми беше ударена в земята няколко пъти. Накрая бях душена”, пише 27-годишната жена в пост в Туитър. “Мислех, че умирам.”

Марго Пино обвинява за побоя своя партньор и треньор Ален Шмит и подава жалба срещу него. Той твърди, че се е защитавал, отрича да я е удрял и описва случилото се между тях онази нощ като “сбиване между влюбени”.

На първа инстанция съдът прие, че няма достатъчно доказателства срещу 38-годишния Шмит и прекрати делото. Решението се обжалва.

Случаят предизвика буря във Франция. Министърката на спорта, федерацията по джудо, няколко кандидати за президент, редица спортисти и популярни личности подкрепиха Пино. Започна и дебат за това какво да се направи, за да са жените по-добре защитени в случаи на домашно насилие.

“Помислих, че ще умра”

Малко хора знаят за връзката на състезателката по джудо Марго Пино и треньора ѝ Ален Шмит. Според нея - по негово желание. Във вечерта на побоя той отива да пренощува при нея в апартамента ѝ в жилищна кооперация в предградията на Париж, а на следващия ден му предстои да замине за Израел, където е получил работа като треньор.

Тя разказва, че в един момент Шмит е започнал да я обижда, да ѝ повтаря, че без него спортната ѝ кариера няма да стигне доникъде. Самата Пино щяла да остане във Франция и да работи с нов треньор. Според нейния разказ тя е седяла на леглото си със запушени уши, за да не чува думите му, когато той я е нападнал физически.

“Той ми се нахвърли и започна да ме удря с юмруци отляво и отдясно”, каза Пино на пресконференция миналия четвъртък. “Дори не се защитих, за да избегна ударите. Вместо това се опитах да го вразумя. Повтарях “спри, Ален, спри”. Помислих си, че ако не се махна от него, ще умра.”

По думите ѝ той я е съборил на пода и е ударил главата ѝ в земята няколко пъти, а след това е започнал да я души.

Когато успява да се измъкне, Марго Пино търси помощ при съседите си, които я скриват в апартамента си и викат полиция и линейка. Когато лекарите преглеждат жената, установяват, че носът ѝ е счупен, цялото ѝ лице е подуто и покрито със синини. Същата нощ тя подава жалба срещу Ален Шмит. Малко след това той е арестуван.

“Какво оставаше? Може би да умра?”

Ален Шмит обаче отрича всички обвинения и твърди, че Пино го е нападнала. Пред съда той описва случилото се през нощта на 27 срещу 28 ноември като “сбиване между влюбени”.

“Никога не съм удрял жена, това са глупости”, казва той, цитиран от френски медии.

Адвокатът на Шмит Малик Белул също оспорва разказа на Пино.

“Със силата, която този мъж има, той може да причини много повече вреди от това”, казва Белул.

По-късно Шмит говори на пресконференция и каза, че е отишъл в дома на Пино след като е излязъл за питие в последната си вечер в Париж. Там, по думите му, двамата са се скарали, Пино му се е нахвърлила и двамата са се сбили, при което са се ударили в стената, в радиатор и във врата. Това според него обяснява нараняванията на Пино и неговите собствени - той се появи пред журналистите със синина на окото.

Ален Шмит и адвокатът му на пресконференция на 2 декември 2021 г.
Ален Шмит и адвокатът му на пресконференция на 2 декември 2021 г.

Френската прокуратура поиска едногодишна условна присъда за Шмит. Съдът обаче реши, че няма достатъчно доказателства за вината му и прекрати делото.

Прокуратурата веднага съобщи, че ще обжалва решението. Адвокатите на Марго Пино потвърдиха, че ще направят същото и обвиниха Шмит и защитата му, че се опитват да дискредитират жертвата, вместо да изяснят фактите от нощта на побоя.

Каква е стойността на клеветническата им защита срещу моите рани, петната от кръв по пода на дома ми? Какво оставаше? Може би да умра?
Марго Пино

Самата Пино реагира на съдебното решение с публикация в Туитър.

“Каква е стойността на клеветническата им защита срещу моите рани, петната от кръв по пода на дома ми? Какво оставаше? Може би да умра?”, написа тя. “Може би джудото ме спаси. Мислите ми са с жените, които не могат да кажат същото.”

Реакциите

Случаят на Марго Пино предизвика бурни реакции във Франция и по света. Тя получи подкрепа от редица спортисти и политици.

Президентът на Френската федерация по джудо Стефан Номи каза, че е шокиран от решението на съда да прекрати делото срещу Ален Шмит. Трикратният олимпийски шампион по джудо Теди Ринер изрази подкрепа за Пино и написа, че жертвите на домашно насилие трябва да получават повече подкрепа, а извършителите - адекватни наказания. Подкрепа за Пино изрази и състезателата Кларис Агбенену.

Марго Пино се състезава в категория под 70 кг. Носителка е на бронзов медал от световно първенство, златен медал от европейско първенство, злато в отборното класиране на Олимпийските игри в Токио и злато на Европейските игри в Минск през 2019 г.
Марго Пино се състезава в категория под 70 кг. Носителка е на бронзов медал от световно първенство, златен медал от европейско първенство, злато в отборното класиране на Олимпийските игри в Токио и злато на Европейските игри в Минск през 2019 г.

Израелската федерация по джудо прекрати договора на Ален Шмит, съобщи Франс прес. Той трябваше да бъде треньор на женския национален отбор по джудо на Израел.

Министърката на спорта на Франция Роксана Марасинеану също подкрепи Пино. “За мен е ясно, че тя е жертвата”, каза тя.

Кметицата на Париж и кандидатка за президент на социалистите Ан Идалго каза, че Пино има “цялата ѝ подкрепа”. Крайнолевият кандидат за държавен глава Жан-Люк Меланшон нарече случая “отвратителен” и коментира съдебното решение с думите: “Какво друго им трябваше? Тя да умре?”

Франция е една от държавите в Европа с най-висок брой жени жертви на домашно насилие. Според данни на неправителствени организации, цитирани от Би Би Си, през 2020 г. 149 жени са били убити в условията на домашно насилие. По данни на полицията за същата година документираните случаи на домашно насилие срещу жени от техните партньори или бивши партньори са 159 400.

През 2020 г. Франция прие законови поправки, насочени към борбата с домашното насилие. Те позволяват на лекарите да нарушават правилото за конфиденциалност и да съобщават на полицията, ако смятат, че животът на техен пациент е заплашен заради домашно насилие. Промените увеличиха наказанията за насилниците, чиито действия са довели жертвата до самоубийство, на 10 години затвор.

През 2021 г. вътрешният министър обяви нова стратегия за борба с домашното насилие, която предвижда жалбите да се разглеждат с приоритет, а във всяко полицейско управление да бъде назначен полицай, специализирал в разследването и борбата с такъв тип престъпления.

XS
SM
MD
LG