Връзки за достъпност

Извънредни новини

Николай Стайков, за когото делото КТБ е пропуснат шанс за изчистване на политиката и медиите


Николай Стайков

Във вторник Държавният департамент на САЩ отличи Николай Стайков и още 11 души от целия свят за лидерство, кураж, разкриване, предотвратяване и борба срещу корупцията. Той е икономист по образование, дългогодишен икономически журналист и редактор по професия и съосновател на Антикорупционния фонд.

Николай Стайков започва да се занимава с журналистика през 1997 г. „Купувах си в. „Капитал“, за да си търся работа. Бяха гладни времена и родителите от провинцията не можеха да ме издържат финансово. В един момент видях, че във вестника търсят хора. Пуснах си автобиографията и така от икономист се насочих към журналист“, каза Стайков за Свободна Европа.

Още в началото се насочва към икономическата и разследващата журналистика. „За мен разследващата журналистика е най-сладкото и най-интересното“, каза Стайков.

Освен журналист Николай Стайков е и граждански активист и основател на Антикорупционния фонд. През 2013 г. създава проекта NoOresharski.com. Сайтът възниква като гражданска медия, която има за цел да противодейства на опитите на кабинета на Пламен Орешарски да дезинформира обществото и да използва протестите.

Тогава публикувах едно разследване за офшорните връзки на Делян Пеевски, което след това беше допълнено от Мария Цънцарова и излъчено по БТВ. „Много странно, че не беше припомнено това разследване сега, при включването на Пеевски в списъка на санкционираните лица по закона „Магнитски“.

През 2013-2014 г. тандемът между банкера Цветан Василев и политика Делян Пеевски е все още силен. „Василев и Пеевски командваха и влияеха на един видим и на един още по-голям, невидим кръг от медии, включително и на национални частни телевизии. Те имаха политически проект, който взе 14 процента от гласовете на парламентарните избори. Изобщо това беше върха в една илюстрация на завладяната държава. С пари на вложителите в КТБ се купуваше всичко“, казва Стайков.

Това мотивира Стайков и група от журналисти, активисти и юристи през 2014 г. да внесат в прокуратурата сигнал за „организирана престъпна група“ около Делян Пеевски, Цветан Василев и близкия до тях бивш телевизионен водещ и политик Николай Бареков. „Решихме, че трябва да действаме на институционално ниво заради всичко онова, което се случваше в държавата към онзи момент. Така започна разследването по КТБ“, казва Стайков.

През 2017 г. Стайков е един от съоснователите на Антикорупционния фонд. „Организацията, която създадохме се отличава от медиите по това, че под един покрив има юридически екип и разследващи журналисти, които работят заедно“.

Един от последните проекти на Николай Стайков е поредицата „Осемте джуджета“, която разказва за схема за изземване на бизнеси с участието на бивши и настоящи представители на прокуратурата.

„Имахме само един източник на информация. Моментът, в който решихме да го направим беше, когато видяхме в Търговския регистър, че действително има запори на името на Любена Петрова. Аз до този момент го приемах само като един филмов разказ“, каза Стайков.

Любена Петрова е водачката на протестиращите от организацията „План Б“ в защита на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. „Тя, с три милиона лева запор върху активи, които може би струват и повече. Тогава вече разбрахме, че това е истина“, каза Стайков.

В хода на разследването Стайков получава заплахи. На личния телефон на журналиста са се обаждали хора с различни телефонни номера с въпроса „Погребална агенция Стайкови ли е?“. Домът му беше нападнат от вандали.

Според Николай Стайков делото КТБ е един пропуснат шанс за изчистване и на политиката, и на медиите. „За съжаление той наистина беше изпуснат. Видяхме обратното. Видяхме грабването на списъка с потенциални свидетели, който в един момент се превърна в списък на активни поддръжници на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор“, каза Стайков.

„В момента подсъдимите са едни служители на Цветан Василев, освен самия Василев, които знаят за тази далавери, които са се случвали на много по-високо ниво само, ако имали късмета да седнат на някой никулденски банкет до някой от шефовете. Те не знаят за тези неща и това си личи от документацията, която анализирахме през 2018 г.“, каза Стайков.

Според него по делото за фалита на КТБ ще има дребни присъди и то не на истинските виновници. „В делото КТБ има трима или четирима премиери, които трябва да бъдат разпитани и двама президенти за красота, но ги има. Тези трима или четирима премиери са хората, които са взимали определени решения“, каза Стайков.

„Това би било един изключително неприятен разговор за тях. Като първият въпрос във всеки един разпит по делото КТБ е: откъде познавате Цветан Василев, откога и какви са били вашите отношения. Това е много неудобен въпрос за Делян Пеевски, това е неудобен въпрос за много министри на Борисов, за самия Борисов също е много неудобен въпрос“, каза Стайков.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG