Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как един пикап разкри връзка между "Осемте джуджета" и Младен Маринов


Пикапът "Тойота Тундра" на фирмата на Илия Златанов (горе) преди старият му регистрационен номер да бъде сменен, а колата да премине през няколко собственика, сред които и дъщерята на Младен Маринов (долу)
Пикапът "Тойота Тундра" на фирмата на Илия Златанов (горе) преди старият му регистрационен номер да бъде сменен, а колата да премине през няколко собственика, сред които и дъщерята на Младен Маринов (долу)

Докато прокуратурата повече от година не открива престъпления в схемата, разкрита от Антикорупционния фонд в разследването „Осемте джуджета“, МВР започна своя проверка по случая. Повод станаха нови данни за връзки на бившия вътрешен министър Младен Маринов със случая. Сред тях се оказа един пикап.

Успешен бизнесмен публично разказва как е станал жертва на схема, при която бивши и настоящи висши следователи и прокурори са опитали да присвоят бизнеса му с помощта на полицията и известна охранителна фирма. Образувана е прокурорска проверка, по която все още няма обявен резултат.

Близо година и половина по-късно се оказва, че сред присвоените активи на бизнесмена е и скъп пикап 4х4. Този автомобил е главният герой в тази история. Той сменя няколко пъти собствеността си и се озовава за кратко при дъщерята на бившия вътрешен министър Младен Маринов, който заема поста точно когато бизнесменът разказва историята. Това е същият бивш министър, чийто брат, според потърпевшия бизнесмен, е бил личен шофьор на основния инициатор на цялата схема.

Ако историята ви звучи познато, обяснението е, че тя неизменно присъства в медиите от юни миналата година насам. Ръководството на държавното обвинение обаче обикновено избягва да я коментира, а когато го прави, винаги неглижира нейната достоверност.

Става въпрос за разследването „Осемте джуджета“ на журналиста Николай Стайков от неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ (АКФ). Основни жертви в него са асансьорният производител Илия Златанов и семейството му, а главен заподозрян – бившият ръководител на столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си „Еврото“.

Събитията, описани в общо петте епизода от разследването, се развиват през 2019 и началото на 2020 г., когато вътрешен министър е настоящият кандидат-депутат от ГЕРБ Младен Маринов. Златанов разказва за серия свои срещи с Петров в бившия столичен ресторант „Осемте джуджета“, охраняван както от частната фирма „Делта гард“, чийто лиценз наскоро беше отнет от МВР, така и от полицейски патрули.

В основата на историята стои конфликт между бизнесмена и сина му Явор Златанов, с когото са били съдружници. Бащата търси съдействието на бившия следовател, за да си възвърне активи, за които твърди, че са присвоени от сина му, но в крайна сметка и двамата се оказват в ролята на жертви. Към днешна дата Илия Златанов води съдебна битка за контрола над групата си от фирми „Изамет“, а Явор Златанов остана без единия си бъбрек, вследствие на остра бъбречна недостатъчност, използвана, по думите му, за неговото изнудване.

И двамата твърдят, че заради организираната от Петьо Петров, жена му Любена и представители на прокуратурата, МВР и „Делта гард“ схема, са загубили различни активи, сред които луксозни коли, злато и големи суми пари.

По следите на "Тойота Тундра"

Част от тази история е хронологията по смяната на собствеността на един конкретен автомобил. Той първо е част от спора между баща и син Златанови, а накрая става собственост на дъщерята на Младен Маринов – Силвия. Ден след появата на първия епизод от разследването „Осемте джуджета“, тя го продава. След това автомобилът сменя още веднъж собственика си и сега е притежание на човек, за когото Илия Златанов твърди, че е близък приятел на Маринов.

Кандидат-депутатът на ГЕРБ Младен Маринов засега не коментира темата и не отговаря на позвъняванията на Свободна Европа на мобилния му телефон. Партийният пресцентър също не отговори на изпратените писмени въпроси.

Става въпрос за пикап 4х4, марка „Тойота“, модел „Тундра“, който е бил сред имуществото на дружеството „Изамет Транс“, което е от голямата група компании на Златанови. През есента на 2017 г. пикапът е прехвърлен заедно с още 20 автомобила към фирмата „К Корекшън“, която не е в групата „Изамет“. Това прехвърляне е част от спора между бащата и сина. В опит да запази контрола си върху колите, Илия Златанов ги изнася в Германия.

Снимка на автомобила "Тойота Тундра" от личния архив на Илия Златанов
Снимка на автомобила "Тойота Тундра" от личния архив на Илия Златанов

Към онзи момент „К Корекшън“ практически се контролира от Явор Златанов, тъй като е управлявана от негови близки. Тази ситуация обаче се променя, след като в семейния конфликт се намесва Петьо Петров-Еврото.

През 2019 г. Илия Златанов се обръща за помощ към бившия следовател и започват поредицата от срещите им в „Осемте джуджета“, довели до подписване на запис на заповед за 3 млн. лв. в полза на Любена Петрова, съпругата на следователя. От този момент нататък бизнесменът започва да подозира, че е жертва на схема, по която накрая е пинуден да прехвърли бизнеса си на бившия боксьор Кристиян Христов.

Това става в столичната болница „Лозенец“ в момент, когато Явор Златанов се нуждае от животоспасяващо лечение, докато се намира в ареста. Според разказите на бащата и сина задържането му е резултат именно от намесата на Петьо Петров в конфликта им и той използва влошеното му здраве, за да ги изнудва. Макар че Илия Златанов подписва прехвърлянето на бизнеса си, впоследствие успява да оспори сделката.

„За всички дружества от групата „Изамет“ Илия Златанов е имал възможност да влияе, тъй като или има дялово участие, или е управител, или става въпрос за дъщерни компании. Благодарение на това влияние той успява да ангажира адвокати и да спре прехвърлянията, за които се водят дела и към момента“, разказва адвокатката му Грета Ганева пред Свободна Европа.

По думите ѝ не такава обаче е ситуацията с компанията „К Корекшън“, в която няколко години по-рано са прехвърлени споменатите 21 коли, сред които и пикапът „Тойота Тундра“. След като Златанов-баща е притиснат да прехвърли дяловете си в „Изамет“, същото се случва и със сина му. Върху Явор Златанов е упражнен натиск, чрез който в крайна сметка бившият боксьор Кристиян Христов се оказва новият собственик и на „К Корекшън“. Там прехвърлянето е завършено успешно без да бъде оспорено и Христов получава възможността да се разпорежда с активите на фирмата.

Последните продажби на колата

Впоследствие автомобилите са пререгистрирани и върнати обратно в България, където следите им се губят. Освен тези на пикапа „Тойота“. Той се оказва продаден на 28 април 2020 г. срещу скромните 9200 лв. от Кристиян Христов на дъщерята на Младен Маринов – Силвия Маринова.

Това става ясно от копие на договора за покупко-продажба на автомобила, с което Свободна Европа разполага. Сделката е извършена на силно занижена цена като според Илия Златанов към онзи момент пикапът не е струвал по-малко от 50 000 лв.

Договорът, с който Силвия Маринова купува пикапа от Кристиян Христов, посочен като едноличен собственик на фирма "К Корекшън"
Договорът, с който Силвия Маринова купува пикапа от Кристиян Христов, посочен като едноличен собственик на фирма "К Корекшън"

Силвия Маринова е официален собственик на колата по-малко от два месеца. На 25 юни 2020 г. тя сключва нов договор, с който от своя страна я продава на Тони Томов срещу 9000 лв. Сделката става факт точно ден, след като АКФ публикува в интернет първия епизод от разследването си „Осемте джуджета“.

Малко повече от година по-късно, на 14 юли 2021 г., Томов продава пикапа срещу 9500 лв. на Мирослав Марков. За него Илия Златанов твърди, че е близък приятел на Маринов, заради което и досега ексминистърът лично ползва колата, когато ходи на лов.

Асансьорният производител излага всички тези обстоятелства в сигнал до настоящето ръководство на МВР. Според неофициална информация на Свободна Европа в тази връзка последният собственик на въпросната „Тойота Тундра“ е бил извикан в столичния КАТ в началото на седмицата за проверка на документите му за собственост. Тогава е установено, че номерът на рамата на колата съвпада с този, който е описал Илия Златанов в сигнала си.

„Същата кола е. [...] През четири човека е препродадена, за да ѝ се загубят следите. Последният човек пак е близък на Младен Маринов“, обобщи бизнесменът пред Свободна Европа.

Според адвокатката му Грета Ганева пътят на собствеността на този автомобил показва свързаности между схемата „Осемте джуджета“ и бившия политически ръководител на МВР, за които само е имало съмнения, когато е правено разследването на АКФ.

Съмнения и косвени доказателства

„Тогава имаше съмнения, че няма как без протекция от страна на МВР пред ресторант „Осемте джуджета“ да има постоянно патрулка. Че няма как, докато Илия Златанов е в чужбина, патрулки да стоят пред неговия офис, пред неговия дом, и да проверяват хората, които излизат. Тоест, ставаше дума, че има някаква протекция. Самият Златанов разказа, че братът на тогавашния министър е личен шофьор на Петьо Еврото. Дори е заявявал многократно пред мен, че когато е трябвало да подпише записа на заповед в полза на Любена [Петрова], е бил транспортиран с кола, шофирана именно от брата на Маринов“, разказа юристката.

Договорът, с който Силвия Маринова продава пикапа само ден, след като е публикувана първата част на разследването "Осемте джуджета"
Договорът, с който Силвия Маринова продава пикапа само ден, след като е публикувана първата част на разследването "Осемте джуджета"

Според нея макар тази „Тойота Тундра“ юридически да не е била притежавана от бившия вътрешен министър, фактът, че неин собственик за кратко е била собствената му дъщеря, е достатъчно косвено доказателства за връзката му с цялата схема.

„Пътят на тази „Тундра“ сега потвърждава тези съмнения, макар и да не представлява толкова пряко доказателство, защото юридически Младен Маринов не придобива собствеността над автомобила. Но е факт, че Кристиян Христов го прехвърля срещу скромната сума от 9000 лв. директно на дъщерята на тогавашния министър и има информация, че той ходи на лов с тази „Тундра“. Факт е също, че още на следващия ден, след публикуването на първата серия от разследването „Осемте джуджета“, дъщерята на Маринов продава колата. Накрая колата се оказва собственост на негов близък приятел“, добави Ганева.

Успоредно с проверката, която вътрешното министерство в момента прави във връзка с тази „Тойота Тундра“, преди два дни в Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) започна и проверка за евентуалните връзки между Маринов и собствениците на „Делта гард“. Тя беше образувана по нов сигнал на Антикорупционния фонд.

Свободна Европа потърси за коментар Младен Маринов, но той не отговори нито на позвънявания, нито на текстово съобщение до мобилния му телефон. Затова изпратихме писмени въпроси по темата на имейла на партийния пресцентър на ГЕРБ - както за сделките на дъщеря му с пикапа, така и за отношенията му с „Делта гард“ и за твърденията, че брат му е бил шофьор на Петьо Петров. До редакционното приключване на статията не получихме отговори.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG