Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън събра над 100 световни лидери на „Среща за демокрацията“


Американският президент на виртуалната среща на върха за
Американският президент на виртуалната среща на върха за

Американският президент Джо Байдън организира среща на върха с още 110 световни лидери в опит да се противопостави на нарастващия авторитаризъм, съобщи Ройтерс. Срещата започна в четвъртък, като Русия и Китай не бяха поканени.

Така наречената „Среща за демокрацията“ цели да спечели подкрепа за глобални инициативи, с които да бъдат укрепени демократичните страни.

За тази цел от Белия дом съобщиха, че обсъждат с Конгреса да бъдат отделени 424 млн. долара. Една от инициативите, които се предвиждат, е подпомагането на независими медии.

В своята встъпителна реч Байдън каза, че свободата в света е заплашена от автократи, които целят да разширят властта си и да оправдаят репресивната си политика.

„Демокрацията не става случайно. И ние трябва да я подновяваме с всяко поколение“, каза той. „Според мен това е определящото предизвикателство на нашето време“.

Българският президент Румен Радев също участва на срещата онлайн. Той изтъкна, че според него българското общество е достатъчно силно, за да се справи с авторитаризма, и посочи събитията през изминалата година като пример.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG