Връзки за достъпност

Извънредни новини

Минеков отиде да гони ГЕРБ, остави писмо на портиерите и си тръгна


Велислав Минеков на входа на централата на ГЕРБ
Велислав Минеков на входа на централата на ГЕРБ

Министърът на културата Велислав Минеков поиска от партия ГЕРБ да напусне централата си в административната сграда на Националния дворец на културата (НДК). В петък той занесе в сградата писмо, с което моли формацията да освободи двата етажа, в които са офисите ѝ.

Представители на ГЕРБ казаха пред журналисти, че министърът няма основание да изгони партията от централата ѝ и определиха действията му като „репресия“.

Спорът за двата етажа, където се помещава централата на ГЕРБ, започна през септември. Тогава Минеков обвини ръководството на партията, че използва два етажа от административната сграда на НДК, без да плаща наем за тях. От партията тогава казаха, че законът им позволява това.

В сряда Минеков каза, че времето, в което от партията са ползвали помещенията, се равнява на загуби за НДК в размер на около 6 млн. лв. без лихвите. Както през септември, така и сега Минеков посочва като аргумент за искането си лошото финансово състояние на НДК.

В петък министърът каза, че е говорил с областния управител ГЕРБ да получи „достойно място“, което да ползва за централа.

„Нека да освободят етажите, за да може НДК да се върне към нормалната си работа“, каза той. „Ако не става с молба, ще пробваме по законов ред.“

Малко след това в централата на ГЕРБ представители на партията коментираха темата пред журналисти. Росен Желязков от ГЕРБ каза, че няма законови основания партията да освободи офисите.

„Всички си даваме сметка, че този спектакъл се прави, за да удовлетворява очакванията на онези, които се радват на всички малки или големи процеси на изчегъртване на ПП ГЕРБ“, каза Желязков, който е депутат от ГЕРБ.

Зам.-председателят на партията Даниел Митов каза, че очаква международна реакция на действията на Минеков и определи опита ГЕРБ да бъде изгонена от централата си като „репресия“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG