Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Води се война." Прокуратурата се оплака от натиск по делото за "Хемус" и започна разследване


Главният прокурор Иван Гешев и заместниците му Даниела Машева и Красимира Филипова
Главният прокурор Иван Гешев и заместниците му Даниела Машева и Красимира Филипова

Прокуратурата се оплака от натиск по разследването за пране на пари, отпуснати за строителството на магистрала “Хемус”, и започна досъдебно производство, по което ще бъде разпитан директорът на ГДБОП Калин Стоянов. Според държавното обвинение той е опитал да окаже натиск на прокурори да приемат сделка със задържан.

За случая прокуратурата съобщи на извънреден брифинг в неделя сутринта. По-късно в неделя главният прокурор Иван Гешев направи изявление пред журналисти, в което обвини разследващите в “невероятно незаконен натиск”.

Калин Стоянов отрече да е оказвал натиск върху прокурори. На брифинг в неделя вечерта той каза, че е изказал пред магистратите лично мнение как би постъпил. “А именно, че бих направил всичко необходимо за човека, който е готов да разкаже за разплитането на цялата схема.”

Министърът на вътрешните работо Бойко Рашков определи случая като “преекспониран” професионален спор и обвини прокуратурата, че нарочно бави разследването за строежа на “Хемус”.

Обвиненията

На извънреден брифинг в неделя сутринта говорителката на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова обвини директорът на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в натиск срещу прокурори във връзка с разследването за пране на пари, отпуснати за строителството на магистрала “Хемус”.

По-рано тази седмица прокуратурата обвини съдията по футзал Борислав Колев в пране на пари заради участие в схема, по която са отклонени над 53 млн. лв. от авансовите плащания, направени от държавата за строежа на магистрала “Хемус”.

Това стана, след като в началото на месеца МВР обяви, че десетки милиони левове са били усвоени от “кухи фирми”, след като са били платени за строежа на “Хемус”. Тогава от министерството уточниха, че само за изграждането на лот 5 от съоръжението по този начин “в сакове и чували” са били изтеглени 60 млн. лв., с което е нанесена щета на бюджета за поне 20 млн. лв.

Говорителката на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова
Говорителката на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова

В неделя говорителката на СГП каза, че адвокат на задържан в хода на разследването, е предлагал клиентът му да направи разкрития, при условие че така ще избегне наказателна отговорност. Тя не разкри името на задържания.

По думите на Десислава Петрова прокурорите от СГП, които са наблюдаващи по делото, са отказали, а ръководителят на ГДБОП Калин Стоянов е опитал да им окаже натиск да приемат. Прокуратурата твърди, че Стоянов е казал, че отказът им слага край на разследването и за това ще им бъде търсена отговорност.

Прокуратурата е започнала разследване за оказан натиск върху прокурорите, по което Стоянов ще бъде разпитан, каза ръководителката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

"Незаконен натиск"

В неделя на обяд ръководството на прокуратурата направи изявление пред журанлисти, в което говори за “безпрецедентен натиск” срещу прокурори.

“Води се война срещу прокуратурата”, каза главният прокурор Иван Гешев. “Това не е професионална конфронтация. Това е невероятно незаконен натиск срещу магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието.”

Главният прокурор Иван Гешев и заместниците му Десислава Пиронева, Даниела Машева, Красимира Филипова и Борислав Сарафов, който е директор на Националната следствена служба
Главният прокурор Иван Гешев и заместниците му Десислава Пиронева, Даниела Машева, Красимира Филипова и Борислав Сарафов, който е директор на Националната следствена служба

Зам.-главния прокурор Даниела Машева каза, че “с оглед изключителната важност и опасността от засягане на основни принципи на правовата държава” държавното обвинение ще поиска съдействие от редица български и международни институции. Сред тях тя посочи Европейската комисия, Европейския парламент, посолствата на държавите от ЕС, на САЩ и на Обединеното кралство.

"Не съм оказвал натиск"

В неделя вечерта директорът на ГДБОП Калин Стоянов направи изявление, в което отхвърли обвиненията в оказан натиск.

“По никакъв повод и по никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата да вършат каквото и да било и не съм използвал обидни думи срещу тях”, каза Стоянов.

Директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в МВР Калин Стоянов
Директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в МВР Калин Стоянов

Той каза, че е провел среща с прокурорите в събота, защото е получил сигнал от работещите по случая свои служители, че не могат да разпитат човек, който “е готов да разкаже цялата схема и най-вече кой, по какъв начин и къде е предал изтеглените от банката 54 млн.лв. за строителството на лот 5 от магистрала “Хемус”.

“Бях длъжен да проверя ситуацията и по този повод отидох в службата, за да разговарям с прокурорите и най-вече откъде е тази незаинтересованост по това обществено значимо дело”, каза Стоянов. “Изказах лично мое мнение пред тях как бих постъпил, ако бях на тяхно място, а именно, че бих направил всичко необходимо за човека, който е готов да разкаже за разплитането на цялата схема.”

"Преекспониран професионален спор"

В интервю за БНР в неделя сутринта служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който е номиниран за същия пост в правителството на Кирил Петков, каза, че прокуратурата “преекспонира” професионален спор.

“Имаме един човек, който е обвинен. Той е с домашен арест и е бил една от важните фигури в източването на финансови средства от една банка. Този човек е концентрирал огромно количество финансови средства и се явява доста възлова фигура в схемата с това престъпление. Сега трябва да се разбере с кой е контактувал и какъв е пътят на тези финансови средства”, коментира Рашков.

Според Рашков прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, съзнателно не е активна и има за цел да забавя разследването, защото то ще стигне до отговорни фактори в управлението на страната преди изборите през април тази година.

Бойко Рашков
Бойко Рашков

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG