Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Публично отмъщение". Активисти на беларуската опозиция получиха тежки присъди


Шестимата осъдени активисти на беларуската опозиция по време за съдебното заседание на 14 декември.
Шестимата осъдени активисти на беларуската опозиция по време за съдебното заседание на 14 декември.

Активисти, блогъри и други членове на опозицията в Беларус получиха присъди от по 14 до 18 години затвор, съобщи беларуската служба на Радио Свободна Европа. Те бяха признати за виновни за организирането на масови безредици.

Като масови безредици съдът в Беларус характеризира протестите, които избухнаха след изборите за президент на Беларус на 9 август 2020 г. Тогава Александър Лукашенко се обяви за победител, но опозицията в страната, както и САЩ, Европейският съюз и Великобритания смятат резултатите от вота за фалшифицирани. Властта в Минск отговори на последвалите масови протести с репресии срещу граждани и лидерите на опозицията.

Сред осъдените във вторник е Сяргей Циханоуски, съпруг на кандидатката за президент Святлана Циханоуска, който получи присъда от 18 години затвор при строг режим. Циханоуски е блогър, автор на Youtube канала "Страна за живот" ("Страна для жизни"), който активно критикува президента Александър Лукашенко.

Първоначално самият той планираше да участва в изборите, но беше задържан и арестуван, преди да бъде номиниран. След това съпругата Святлана Циханоуска му се кандидатира за изборите.

По делото във вторник бяха осъдени и още петима обвиняеми, които получиха от 14 до 16 години. Един от тях е Игар Лосик, нещатен сътрудник на беларуската служба на Радио Свободна Европа. Той е в ареста от юни 2020 г. досега, като първоначално беше задържан по обвинение, че е използвал популярния си канал в Телеграм, за да организира "нарушаването на обществения ред".

Според правозащитници осъдените представляват политически затворници.

"Политически мотивираните присъди са поредното доказателство, че режимът не зачита международните споразумения, човешките права и основните свободи на беларуските граждани", каза в свое изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Европейският съюз също разкритикува присъдите и ги определи като "тежки и неоснователни".

"Според режима самото съществуване на тези хора е престъпление", написа Святлана Циханоуска в Туитър след обявяването на присъдите.

"Те са репресирани за това, че искат да живеят в един свободен Беларус. Диктаторът публично отмъщава на най-силните си опоненти", написа още тя.

Самата Циханоуска напусна Беларус ден след изборите и оттогава живее в изгнание. Тя последователно призовава ЕС, САЩ и други западни държави да се ангажират повече със съдбата на страната й.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG