Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите гласуваха мораториум на цените на тока. Президентът поиска да бъде обмислен 


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Парламентът гласува поправки в решението за мораториум на цените на тока и парното, който наложи ден по-рано. Решението беше коригирано след реакция на кабинета.

Новото в прегласуваното решение е, че мораториумът ще има срок. Променя се и датата, от която се замразяват цените.

“Народното събрание налага мораториум върху цената на електроенергията, ВИК-услугите и топлинната енергия на регулиран пазар на нивата от 16 декември 2021 г. Решението е със срок на действие до 31 март 2022 г.”, записаха депутатите. Мораториумът влиза в сила от деня на обнародването му.

По-късно в четвъртък президентът Румен Радев каза, че е необходимо мораториумът върху енергийните цени у нас да бъде обмислен много добре на експертно равнище. Той направи този коментар пред български журналисти в Брюксел, където участва в последното за годината заседание на Европейския съвет.

По думите му подходът трябва да бъде изцяло в рамките на закона и да се направи дълбок анализ. "Да, хората трябва да бъдат защитени, но трябва да мислим и какви ще бъдат последствията върху функционирането на пазара след това", каза Радев.

В сряда депутатите наложиха мораториум върху цените на тока, водата и парното за битови потребители на нивата от 1 януари 2021 г. След края на парламентарното заседание обаче началничката на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова каза, че новосъздадената временна парламентарна комисия за енергийната криза ще преразгледа мораториума.

По-късно в сряда комисията обсъди решението на парламента и определи нова времева рамка, в която да действа мораториумът: от 16 декември 2021 г. до 31 март 2022 г., тоест трите услуги да останат на сегашните цени, които да важат до края на март.

Предложението за "мораториум върху цените на електроенергията, ВиК услугите и топлоенергията на нивата от 1 януари 2021 г." беше направено от Десислава Атанасова от ГЕРБ в сряда. Идеята беше подкрепена от всички партии без ДПС с 186 гласа "за" и само 2 "против" и 2 "въздържал се". От ДПС не участваха в гласуването - те се обявиха против предложението с мотива, че решението е популистко и противозаконно.

Решението дойде на фона на предложеното от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) поскъпване на тока за бита с 11,5% от 1 януари 2022 г. и на парното – средно с 12,8%. Планът на КЕВР беше съобщен в понеделник, а премиерът Кирил Петков каза, че е изненадан от съобщението.

Последното поскъпване на тока за битови потребители беше на 1 юли тази година, когато цената беше увеличена с 3,5 до 5%. Разликата се дължи на това, че домакинствата ползват различни доставчици.

По закон следващите прогнозни цени на тока за домакинствата трябва да се определят на 1 юли 2022 г. Ако се установят сериозни разминавания между реалните цени и прогнозните им стойности за едногодишен период, КЕВР има право да извърши преизчисление на шестия месец, тоест в началото на януари 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG