Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата прекрати проверката срещу Кирил Петков за гражданството


Прокуратурата започна работа по казуса с Кирил Петков през август
Прокуратурата започна работа по казуса с Кирил Петков през август

Специализираната прокуратура и Софийска градска прокуратура са постановили откази относно разследването на премиера Кирил Петков за подаване на декларация с невярно съдържание.

“Специализираната прокуратура не е компетентна по отношение на гражданството на Кирил Петков, защото към датата на съставяне декларацията, Петков не е имал служебното качество на член на Министерския съвет”, казаха от прокуратурата. С този мотив наблюдаващият прокурор е изпратил цялата преписка по компетентност на Софийска районна прокуратура (СГП).

СГП също е постановила отказ от образуване на досъдебно производство. “Наблюдаващите прокурари в СГП се произнесоха незабавно. В декларацията е отразена невярна информация, но тя има единствено заявителски и уведомителен характер и няма доказателствена стойност”, казаха от прокуратурата.

Прокуратурата започна работа по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков през август след получена жалба. Тогава Петков все още беше действащ служебен министър на икономиката. В нея се твърдеше, че при встъпването му в длъжност на 12 май той е бил с двойно гражданство – канадско и българско, заради което е бил в несъвместимост с длъжността си.

Самият Петков твърди, че не е извършил нарушение, тъй като писмено е декларирал отказа си от канадско гражданство още на 21 април. Документът, с който канадските власти признават, че той вече не е техен гражданин, обаче носи датата 20 август.

В края на октомври Конституционният съд (КС) обяви, че президентският указ за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката e противоконституционен.

Делото беше образувано по искане на депутати от ГЕРБ. Конституцията забранява на президента, вицепрезидента, депутатите и министрите да имат двойно гражданство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG