Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди цивилни са били убити при въздушни удари с американски дронове в Близкия Изток, гласи разследване


Ударите с дронове се превърнаха в основен подход за атака срещу цели в Близкия Изток по времето на мандата на Барак Обама и бяха използвани, за да се намали на броят на американските войници в опасни точки
Ударите с дронове се превърнаха в основен подход за атака срещу цели в Близкия Изток по времето на мандата на Барак Обама и бяха използвани, за да се намали на броят на американските войници в опасни точки

Хиляди цивилни са били убити при ударите с дронове на американската армия срещу джихадистки групировки в Афганистан, Ирак и Сирия. До трагичните случаи се е стигнало заради невярна разузнавателна информация, прибързани действия и неизбежни щети, гласи разследване на Ню Йорк Таймс, цитирано от БТА.

Американската медия е базирала разследването си върху 1300 доклада от Пентагона за случаи на цивилни жертви. Данните са били предоставени на журналистите по закон за достъп до информация. Заедно с това от изданието са посетили повече от 100 от обектите, които са били бомбардирани и са провели множество интервюто с оцелели, както и с настоящи и бивши представители на американската администрация.

Ню Йорк Таймс посочва, че въздушната война на САЩ в Близкия Изток след 2014 г. е белязана от множество случаи, в които е действано прибързано, целите не са били посочвани прецизно, като всичко това е довело до много смъртни случаи, сред които и на деца.

„Това е в остър контраст с образа за водене на война с всевиждащи дронове и прецизни бомбени удари, който американското правителство показваше“, пишат от вестника. Според информация в нито един от получените от изданието доклади, в които се описва смърт на цивилни, военните не са установили грешки и не са наложили дисциплинарни санкции. Заедно с това за по-малко от дузина от случаите е изплатено обезщетение, въпреки че много от оцелелите са оставени в състояние, което изисква сериозна медицинска помощ.

За пет години американските въоръжени сили са нанесли повече от 50 000 въздушни удара в Афганистан, Сирия и Ирак. Те признават, че са убили по грешка 1417 цивилни в Сирия и Ирак от 2014 година. От 2018 г. насам убитите цивилни в Афганистан са 188.

„Едно нещо е сигурно броят на жертвите е много по-голям, отколкото признават от Пентагона“, пише още Ню Йорк Таймс като допълват, че в следващите седмици ще бъдат публикувани още материали с истории по темата.

Ударите с дронове се превърнаха в основен подход за атака срещу цели в Близкия Изток по времето на мандата на Барак Обама и бяха използвани за намаляване на броя на американските войници в опасни точки.

В края на лятото САЩ изтеглиха окончателно всичките си войници от Афганистан, където управлението беше поето от талибаните. Серия от публикации показа, че присъствието им там е струвало трилиони долари, които обаче не са довели до необходимия ефект за сигурността в страната, обучаването на местните войници и снабдяването им с техника и оръжие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG