Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-доброто за Америка". Байдън обяви край на военните мисии "без ясен край"


Президентът на САЩ Джо Байдън пое отговорност за оттеглянето в Афганистан, с което по думите му е приключила ерата на военните операции, целящи "пресътворяването на други страни"

Изтеглянето на САЩ от Афганистан е било „най-доброто решение за Америка“, с което е приключила ерата на военните операции, целящи „пресътворяването на други страни“. Това каза президентът Джо Байдън в обръщение към нацията във вторник.

В понеделник вечер Вашингтон обяви, че официално е завършило изтеглянето на американските военни от Афганистан, с което се слага край на продължилата 20 години война.

„Мисията без крайна точка в Афганистан вече нямаше ясна цел“, каза още Байдън, подчертавайки, че поема отговорността за оттеглянето. Той добави, че приоритетите на Вашингтон в арабската страна са свързани с това тя никога повече да не бъде точка, от която да се извърши атака срещу САЩ, както и изтеглянето на последните около 100 американци от там.

По думи на БАйдън действията на американските сили срещу „Ислямска държава-Хорасан“, които извършиха атентат на летището в Кабул довел до стотици жертви, сред които и американски военни, също ще продължат.

„Не сме приключили с вас“, каза президентът.

Във вторник британското правителство обяви, че е изпратило специалния си представител в отношенията с талибаните Саймън Гас на преговори в Доха. Там той ще се срещне с представители на новата власт в Афганистан, за да преговаря за осигуряването на безопасното изтегляне на всички британски граждани и съюзниците на страната.

В същото време ООН призова всички нации да подкрепят народа на Афганистан „в най-тъмният им час на нужда“. По думи на генералния секретар на организацията Антониу Гутериш страната е изправена пред „хуманитарна катастрофа“, а почти половината от населението се нуждае от хуманитарна помощ. По данни на ООН Афганистан е пред тотален срив на всички базови услуги за гражданите.

„Заради голямата суша и очакваната тежка зима е необходимо в страната бързо да бъдат изпратени храна, подслони и медицински средства“, каза още Гутериш.

Във вторник талибаните поеха пълен контрол над горещата точка, от която се случваше масовото изтегляне от страната – летището в Кабул. Между 14 и 31 август Съединените щати и техните съюзници евакуираха над 123 000 чужденци и афганистанци в риск. Така талибаните установиха контрол над почти цялата част от страната с изключение на провинция Панджшир.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG