Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нидерландия затваря напълно заради Омикрон. Ограничения в редица европейски страни


Премиерът на Нидерландия Марк Рюте
Премиерът на Нидерландия Марк Рюте

Заради варианта Омикрон ограничения се налагат още във Великобритания, Гърция и Дания.

Нидерландия налага от неделя пълно затваряне в опит да ограничи последиците от разпространението на варианта на коронавируса Омикрон.

„Нидерландия отново е принудена да се затвори. Това е неизбежно, защото се задава пета вълна, свързана с варианта Омикрон“, каза премиерът на страната Марк Рюте.

Затварянето ще продължи най-малко до 14 януари, а е възможно и допълнително удължаване. За този период ще работят само аптеките, магазините, продаващи стоки от първа необходимост, бензиностанциите, библиотеките и шофьорските курсове. Училищата ще останат затворени най-малко до 9 януари.

В същото време от неделя Дания затвори голяма част от културните си обекти. Правителството разпореди театри, кина, зоологически градини и увеселителни паркове да преустановят работа. Ресторантите ще работят до 23 ч. Тези ограничения ще продължат до средата на януари.

Гърция въведе задължителен тест при влизане на територията на страната. Отрицателен PCR или антигенен тест ще трябва да бъде предоставян от пътуващите към тази дестинация до 10 януари включително. Атина наложи и ограничаване на движението по редица фериботни маршрути.

Във Великобритания статистиката от последните дни показва рекордни стойности в нивата на заразяване. Това доведе до налагането на различни мерки в Уелс, Шотландия и Англия, сред които са затварянето на нощните заведения, задължителното изискване на зелен сертификат за посещение на голяма част от публичните места и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG