Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кьовеши и Цацаров сключиха споразумение за сътрудничество


Сотир Цацаров, председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.
Сотир Цацаров, председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши и председателят на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров подписаха споразумение за сътрудничество, съобщи Медиапул във вторник. Неговата цел е да ускори обмена на информация между двете институции, като по този начин КПКОНПИ ще може да "заобикаля" българската прокуратура.

Новината идва на фона на предвидените промени в КПКОНПИ, заложени в коалиционното споразумение на четирите управляващи партии. Те предвиждат Цацаров да бъде сменен в рамките на следващите три месеца, а комисията да бъде преструктурирана.

Споразумението, сключено във вторник, предвижда КПКОНПИ да сигнализира Европейската прокуратура директно за всяко престъпление, по отношение на което може да упражни своята компетентност. Също така европейските прокурори ще могат да възлагат на КПКОНПИ да извършва предварителни проверки.

Сътрудничеството ще обхваща както наказателното производство, така отнемането на незаконно придобито имущество.

До момента антикорупционната комисия води четири проверки, възложени от европейски прокурори. Някои от тях включват сигнали за нарушения при обществени поръчки за покупка на транспортни средства, направени от кметове на ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG