Връзки за достъпност

Извънредни новини

Казах им, че правят грешка с мораториума. Иван Хиновски от ИТН пред Свободна Европа


Иван Хиновски
Иван Хиновски

Цената на тока на нерегулирания пазар расте всеки ден. Българският парламент гласува мораториум и върху цените на парното, а министърът на енергетиката Александър Николов обяви пакет от мерки за овладяване на кризата. Решението на депутатите не се приема еднозначно от енергийните експерти.

Решението за замразяване на цената на тока и парното е противоконституционно. Това каза в интервю за Свободна Европа енергийният експерт на "Има такъв народ" Иван Хиновски. "Такова решение поражда напрежение в системата, защото е необмислено", каза Хиновски.

Той обясни, че е изложил позицията си и пред представителите на партията. "Аз им казах, че съм твърдо против, че правят грешка и че това не е начинът", каза Хиновски.

В четвъртък депутатите приеха "мораториум върху цената на електроенергията, ВИК-услугите и топлинната енергия на регулиран пазар на нивата от 16 декември 2021 г. Решението е със срок на действие до 31 март 2022 г.".

Идеята беше подкрепена от всички партии без ДПС с 186 гласа "за" и само 2 "против" и 2 "въздържал се". От ДПС не участваха в гласуването - те се обявиха против предложението с мотива, че решението е популистко и противозаконно.

Можете да слушате Студио България и в Spotify.

Ето пълния текст на интервюто:

- Защо се стигна до решението за мораториум на цените и парното? Пред Свободна Европа например Трайчо Трайков каза, че решението за мораториума сега е обезсмислено от мерките, които предлага енергийният министър. Какъв е Вашият коментар на това, което се случва в последната една седмица?

- Първо мораториумът е неконституционен, защото с решение на законодателната власт се бламира едно решение на независим регулаторен орган, което е неконституционно. И второ такова решение поражда напрежение в системата, защото е необмислено.

Не само това, то ще доведе до изключително лош сигнал към всички бъдещи инвеститори, че в България политическата система може да променя ценови решения, регулаторни правила, което е изключително негативен знак за инвестиционната среда в България. Оставете цените. Това, че този мораториум спира едно ценово решение, което ако те вникнат в него, ще разберат, че то успокоява системата.

- Г-н Хиновски, депутатите на "Има такъв народ" подкрепиха този мораториум. Вие преди това, или поне те преди това, поискаха ли Вашето мнение? Консултирахте ли ги и въобще, как беше взето в рамките на парламентарната група на "Има такъв народ" решението за подкрепа на мораториума, след като казвате, че той е противоконституционен?

- Вижте, аз не съм народен представител, но съм член на енергийната експертна комисия на "Има такъв народ". Консултираха се с мен, разбира се, моето мнение се приема само за информация. Аз им казах, че съм твърдо против, че правят грешка и че това не е начинът.

Но очевидно на коалиционно ниво са се консултирали и са взели решение, че избирателите ще приемат това като един положителен знак за грижа към тях. Чисто политическо решение, което няма никаква експертна основа.

- Кой печели и кой губи от решението за мораториум. ДПС например твърдят, че това решение обслужва конкретен корпоративен кръг. Какво е Вашето мнение по въпроса?

- Вижте, факт е, ако говорим открито, трябва да Ви кажа, че това решение не е свързано по никакъв начин със спиране на повишаването на цените. Защото вариантът, в който то е предложено, в комбинация с това, което се предлага - намаляването на ДДС с 10%, това практически означава 1.3% повишаване на цената на електроенергията на регулирания пазар и само 3% на топлоенергия. Защо беше необходим този стрес на системата със спиране на решение на регулатора?

В това решение обаче има един текст, който очевидно касае интересите на групата на инвеститорите във възобновяема енергия. Тяхната гилдия от 130 лв. премия на месец, премията ставаше 0, защото се вдигаше референтната цена от пазара "Ден напред" (цената на свободния пазар, на която купуват бизнесите бел. ред.).

По този начин премията, която се получава като разлика между тази в "Ден напред" и цената по дългосрочния договор, ставаше 0 лв. или – 3 лв. Това притесняваше и е притеснило, очевидно, тази гилдия и те с тяхното лоби са повлияли. Учуден съм от пасивността на "Демократична България". Там има хора като Мартин Димитров, които винаги са заявявали принципни позиции по тези въпроси, а сега учудващо Мартин мълчи.

- Появи се информация в Медиапул за това, че вчера на борсата е излязъл ТЕЦ "Варна", който принципно не работи, но вчера са успели и са сключили две доста големи сделки, въпреки че са затворени и с блокирани сметки, като купувачът е неизвестен. Това нормална практика ли е и как Вие можете да обясните излизането им на пазара по този начин?

- Вижте това, че те са си намерили квота със сравнително евтин газ, с който могат да произведат на конкурентна цена не би трябвало нас да ни притеснява. Би трябвало да ни притеснява, ако тяхната енергия се изкупува на регулирания пазар (този за битовите потребители бел. ред.).

Тогава вече притеснява всички, които трябва да обяснят защо скъпа енергия се появява на регулирания пазар. А на свободния пазар, това че те са намерили някаква ниша, може би, някакъв купувач, който е бил в криза и е трябвало да купува по-скъпа, дебалансова енергия, а е намерил релативна, по-евтина от ТЕЦ "Варна", нас изобщо не трябва да ни притеснява.

- Смятате ли, че след приемането на мерките, мораториумът трябва да отпадане?

- Винаги съм го казвал, дори няколко пъти тези дни в други мои интервюта. Днес (вторник - бел. ред.) ще имаме среща с парламентарната група на "Има такъв народ". Ние имаме нещо по-важно – имаме разработен конкретен план с дълбоки промени в нормативна база, законодателство, с което ще нормализираме условията.

Ще създадем условия не за изземване на средства от различни мощности, а за създаване на институционален ред за раздаване на тези помощи т.е. критерии, принципи и декларации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG