Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бизнесът ще получи компенсации за поскъпващия ток


Министърът на енергетиката Александър Николов.

Държавата ще отпусне компенсации за бизнесите, засегнати от повишените цени на тока и природния газ в ЕС. Това стана ясно след пресконференция на министъра на енергетиката Александър Николов във вторник.

Природният газ и токът за бизнеса поскъпват от няколко месеца насам в целия Съюз. В понеделник цената за 1 мегаватчас достигна близо 700 лева. Числото е рекордно за българския енергиен пазар, макар и да не е сред най-високите в ЕС в момента.

Компенсации ще получат фирмите, които са с дългосрочни договори за базова цена от над 185 лева за мегаватчас. Те ще са в размер 75 процента от разликата между базовата и реалната средномесечна борсова цена за съответния месец. Полученото число не трябва да надвишава 30 на сто от реалната цена.

Ще бъдат предложени и компенсации за потребителите на природен газ на регулиран пазар. Това включва топлофикациите.

Съобщените мерки са предвидени за периода декември – март, като трябва първо да бъдат гласувани от Министерския съвет, а след това одобрени от Европейската комисия.

Междувременно в сряда парламентът наложи с преобладаващо мнозинство мораториум върху поскъпването на тока в началото на 2022 г. Той важи само за битовите потребители и не включва бизнесите, които купуват ток директно от свободния пазар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG