Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бизнесът ще получи компенсации за поскъпващия ток


Министърът на енергетиката Александър Николов.
Министърът на енергетиката Александър Николов.

Държавата ще отпусне компенсации за бизнесите, засегнати от повишените цени на тока и природния газ в ЕС. Това стана ясно след пресконференция на министъра на енергетиката Александър Николов във вторник.

Природният газ и токът за бизнеса поскъпват от няколко месеца насам в целия Съюз. В понеделник цената за 1 мегаватчас достигна близо 700 лева. Числото е рекордно за българския енергиен пазар, макар и да не е сред най-високите в ЕС в момента.

Компенсации ще получат фирмите, които са с дългосрочни договори за базова цена от над 185 лева за мегаватчас. Те ще са в размер 75 процента от разликата между базовата и реалната средномесечна борсова цена за съответния месец. Полученото число не трябва да надвишава 30 на сто от реалната цена.

Ще бъдат предложени и компенсации за потребителите на природен газ на регулиран пазар. Това включва топлофикациите.

Съобщените мерки са предвидени за периода декември – март, като трябва първо да бъдат гласувани от Министерския съвет, а след това одобрени от Европейската комисия.

Междувременно в сряда парламентът наложи с преобладаващо мнозинство мораториум върху поскъпването на тока в началото на 2022 г. Той важи само за битовите потребители и не включва бизнесите, които купуват ток директно от свободния пазар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG