Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властите в Минск обявиха беларуската служба на Радио Свободна Европа за "екстремистка"


Вратите на офиса на Радио Свабода в Минск бяха запечатани след нахлуване на беларуските сили за сигурност през юли.
Вратите на офиса на Радио Свабода в Минск бяха запечатани след нахлуване на беларуските сили за сигурност през юли.

Министерството на вътрешните работи на Беларус добави Беларуската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС), известна като Радио Свабода, в списъка си с екстремистки организации.

Новината идва на фона на продължаващ натиск върху независимите медии и гражданското общество в страната след избухването на протести срещу президента Александър Лукашенко. Лукашенко се обяви за победител на президентските избори през август 2020 г., но опозицията в страната, както и САЩ, Европейският съюз и Великобритания смятат резултатите от вота за фалшифицирани.

В съобщението на беларуското външно министерство, публикувано в четвъртък, се казва, че "група граждани, обединили се чрез интернет сайта Радио Свобода" са определени за "екстремистка организация". Решението означава, че хората в Беларус, абонирани за Радио Свабода, могат да получат до 6 години затвор.

Преди три седмици съд в Минск определи официалния канал на Радио Свабода в Телеграм, както и в още няколко социални мрежи за "екстремистки".

Властите в Беларус обявиха стотици медии, Телеграм канали, блогове и форуми за „екстремистки“ след протестите, които обхвана страната през 2020 г. Те бяха срещу признаването на официалните резултати от президентските избори, които дадоха на Александър Лукашенко шести пореден мандат.

В отговор правителството започна да оказва сериозен натиск срещу продемократичното движение в страната, арестува хиляди хора и изгони повечето от водещите опозиционни фигури извън Беларус.

Десетки новинарски уебсайтове бяха блокирани, а независимите медии бяха затворени като част от мащабна репресия срещу информацията.

Уебсайтът на Беларуската служба на РСЕ/РС беше блокиран в Беларус на 21 август 2020 г., докато акредитацията на всички местни журналисти, работещи за чуждестранни медии, включително РСЕ/РС, беше анулирана от беларуските власти през октомври 2020 г.

Лукашенко, който управлява страната от 1994 г., отрече да има измама на изборите и отказа да преговаря с опозицията за политически преход и нови избори.

Западът не признава Лукашенко за легитимен лидер на Беларус и в отговор наложи санкции срещу правителството и други длъжностни лица, обвинени в подпомагане на репресиите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG