Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рекорден брой нови случаи на COVID-19 в Европа заради пътуванията за празниците и Омикрон


Много хора пътуват, за да се приберат у дома за празниците, което е част от причината за увеличението на броя на случаите в Европа и САЩ.
Много хора пътуват, за да се приберат у дома за празниците, което е част от причината за увеличението на броя на случаите в Европа и САЩ.

Новият вариант на коронавируса Омикрон доведе до рекорден брой на новозаразените в Испания, Франция, Великобритания и Италия. Според експертите причина за засиленото разпространение в Европа и САЩ е и големият брой пътуващи за коледните и новогодишните празници.

В Испания на 23 декември беше регистриран нов дневен рекорд на броя на новите случаи. Франция, Великобритания и Италия също записаха най-лошите си дни по отношение на новите случаи на COVID-19. Германия съобщи за първата си смърт на пациент с Омикрон.

Няколко щата също поставиха рекорди, точно когато милиони американци започнаха да се прибират по родните си места за празниците. Здравните власти в САЩ призовават хората да се ваксинират и наложиха отново задължителните маски на закрито. Те все пак не отмениха големите събирания.

В Ню Йорк кметът обяви, че новогодишните празненства на Таймс Скуеър ще се състоят, но ще бъде ограничена посещаемостта. Те ще се проведат изцяло на открито, като присъстващите ще бъдат с маски и трябва да покажат сертификат за ваксинация.

В Италия всички обществени празненства на Нова година бяха забранени, докато Гърция забрани публичните коледни тържества. И двете страни направиха задължително носенето на маски на открито. Здравните служители се притесняват, че пътуванията по празниците и събиранията ще засилят допълнително случаите на COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG