Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски съд наложи глоба на Google на стойност близо 100 милиона долара


Логото на Google е на офисите на компанията в Москва.
Логото на Google е на офисите на компанията в Москва.

Съд в Москва съобщи на 24 декември, че налага глоба на Google на стойност 7,2 милиарда рубли (98 милиона долара). Причината е, че телекомуникационният гигант неколкократно е отказал да изтрие съдържание, което Русия счита за незаконно.

Това е първата подобна глоба в Русия. Руският президент Владимир Путин обвини социалните медийни платформи и други технологични гиганти в пренебрегване на законите за интернет на страната. Той критикува и това, че чуждестранни фирми отварят офиси в Русия и съхраняват личните данни на руснаците на нейна територия.

По данни на Роскомнадзор от началото на годината са били съставени 16 протокола за системно непремахване на забранена в Русия информация. При подобни случаи глобата се определя от съда, като тя може да възлиза на 5 до 10 на сто от годишната печалба на компанията, пише Ройтерс.

Критици на управлението на Кремъл казват, че този ход е опит на руските власти да упражнят по-строг контрол върху интернет и да ограничат индивидуалните и корпоративните свободи, пише Ройтерс. Москва засили натиска над големите технологични компания през последните месеци. Редица социални мрежи в страната вече бяха глобени стотици милиони рубли за нарушения при предоставянето на съдържание в Русия.

Роскомнадзор е задействал същата процедура и срещу "Фейсбук", като решението се очаква в близките дни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG