Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ станаха "арогантни" след разпадането на Съветския съюз, казва Горбачов


Бившият лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов е сниман през 2018 г.
Бившият лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов е сниман през 2018 г.

Съединените щати станаха "арогантни и самоуверени" след разпадането на Съветския съюз, казва Михаил Горбачов в интервю за руската държавна информационна агенция РИА Новости. То е публикувано в навечерието на 30-ата годишнина от оставката му като президент на СССР.

90-годишният Горбачов казва, че след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. на Запад настроението е било триумфално, особено в Съединените щати.

Превратът, който уби СССР
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:44 0:00

Според бившия съветски президент тогава Кремъл е бил в слаба позиция за преговори заради икономическия хаос, предизвикан от краха на СССР.

"В такава позиция как можете да очаквате равни отношения между Съединените щати и Запада?", казва Горбачов.

"Това е първото нещо. На второ място, и не по-малко важно, е триумфалното настроение на Запад. Особено в САЩ ги обзе арогантност и самочувствие.

Горбачов обвини САЩ, че се опитват да "изградят нова империя" чрез настоящите спорове около НАТО и Украйна. Но той приветства предстоящите преговори за сигурност между Москва и Вашингтон, до които се стигназаради струпването на руски войски близо до границата с Украйна.

"Надявам се да има резултат“, казва Горбачов в интервюто.

Михаил Горбачов подава оставка като президент на СССР на 25 декември 1991 г. Няколко дни по-рано лидерите на Беларус, Украйна и Русия обявяват, че Съветският съюз вече не съществува.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG