Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-големият телескоп излетя успешно с мисия да изучава първите звезди


Телескопът беше изстрелян на 25 декември 2021 г.
Телескопът беше изстрелян на 25 декември 2021 г.

НАСА и Европейската космическа агенция изстреляха нов мощен космически телескоп на 25 декември, който според астрономите ще допринесе значително за изучаването на произхода на Вселената.

След закъснения, причинени от технически проблеми и неблагоприятно време, космическият телескоп "Джеймс Уеб" беше изстрелян на ракетата Ariane 5 около 14:20 ч. българско време от стартовата база на Европейската космическа агенция във Френска Гвиана.

Ако всичко мине по план, 6350-килограмовият телескоп ще се освободи от ракетата. След това ще пътува около 1 месец докато се установи в орбита.

Астрономите и астрофизиците очакват с нетърпение телескопа за 9 милиарда долара от десетилетия. Очаква се той да трансформира разбирането на учените за Вселената, защото ще изследва как са се образували най-ранните галактики.

Телескопът "Джеймс Уеб" трябва да се установи на около 1,6 милиона километра от Земята. Това е четири пъти по-далеч от Луната. Той е кръстен на един от най-дълго служещите шефове на НАСА.

"Уеб" е около 100 пъти по-чувствителен от своя предшественик, космическия телескоп Хъбъл. Телескопът е международно сътрудничество, водено от НАСА в партньорство с ESA и Канадската космическа агенция. Проектиран е да издържи до 10 години.

Телескопът "Джеймс Уеб" беше изстрелян на ракетата Ariane 5
Телескопът "Джеймс Уеб" беше изстрелян на ракетата Ariane 5

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG