Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четвърта доза, задължителна ваксинация и нови ограничения. Страните се подготвят за варианта Омикрон


Редица нови мерки и органичения влизат в сила от понеделник в различните държави, заради настъпването на новият вариант на COVID-19 - Омикрон.

В Израел болница приложи 4-та доза от ваксината срещу коронавируса на тестова група, предаде Ройтерс. Страната обмисля да одобри мярката за уязвимите групи от населението в опит да изпревари скока на инфекциите заради варианта Омикрон.

Проучването на Медицински център Шеба в Рамат Ган „ще се съсредоточи върху ефикасността на ваксината за производство на антитела и безопасността, за да се установи дали е необходима четвърта доза като цяло“, заяви говорител на центъра.

150-те участници в проучването са медицински персонал. Експертна група на Министерството на здравеопазването миналата седмица препоръча Израел да стане първата страна, която ще предложи четвърта доза ваксина - известна още като втори бустер - на хората на възраст над 60 години, на тези с компрометирана имунна система, и на медицинските работници.

Междувременно стана ясно, че Белгия обмисля въвеждането на задължителна ваксинация срещу коронавирус. Това се разбра от изявление на белгийския премиер Александер де Кро пред “Политико”. Френскоезичните социалисти, които са част от правителството на Де Кро, по-рано настояха за задължителна ваксинация в страната, но тогава той нарече подобна стъпка „политически мързел“.

В явна промяна на мнението си премиерът либерал заяви, че ситуацията в интензивните отделения го е накарала да премисли.

Допълнителни ограничения действат вече и в други държави. От понеделник задължителна ваксинация за частния бизнес беше въведена в Ню Йорк. С това градът се превръща в първият в САЩ, който ще се прилагат подобни изисквания. Програмата изисква лицата да са получили две дози от ваксини срещу коронавирус. Освен това, за хранене на закрито, фитнес и забавление ще бъде изисквано доказателство за ваксинация и за деца на възраст от пет до 11 години.

В Чехия става задължителен PCR тест за всички пристигащи, направен до 72 часа преди влизане в страната. Изискването няма да се прилага при пътници, които са с поставена бустерна доза. И в Дания от понеделник важат нови изисквания за влизащите в страната. Гражданите, които нямат разрешение за пребиваване, трябва да представят отрицателен резултат от тест. Пътуващите, които имат разрешение за пребиваване, трябва да направят тест или преди пътуването си, или до 24 часа след пристигането.

Във Франция новите мерки ще бъдат обсъдени от президента Еманюел Макрон с ключови министри. Здравните власти вече препоръчаха на пълнолетните граждани да се имунизират с бустерна доза три месеца след първоначалната ваксинация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG