Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ и Русия ще преговарят за Украйна и ядрените оръжия на 10 януари в Женева


Зам.-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков потвърди датата на срещата
Зам.-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков потвърди датата на срещата

САЩ и Русия ще проведат преговори по проблемите, свързани със сигурността, на 10 януари, съобщиха Ройтерс и Франс прес като се позоваха на говорител на Белия дом. Сред основните теми на срещата ще бъде напрежението заради струпването на руски войски до границата с Украйна, както и контрола върху ядрените оръжия.

“Когато седнем да говорим, Русия може да постави своите притеснения на масата. Ние също ще поставим за обсъждане нашето безпокойство от дейностите на Русия”, е цитиран да казва говорителят на Белия дом. “Ще има области, в които може да постигнем напредък, и такива, в които ще имаме несъгласия. Това е дипломацията.”

Зам.-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков потвърди датата и съобщи, че срещата ще се проведе в Женева, Швейцария. Имената и позициите на преговарящите не се съобщават.

Преговорите между Вашингтон и Москва ще се проведат на фона на напрежението заради струпването на руски войски до границата с Украйна, което доведе до опасения от военен конфликт. Русия отрича да подготвя инвазия.

Преди дни руският президент Владимир Путин поиска гаранции за сигурността на страната си от САЩ и НАТО. Той обвини Вашингтон и Киев, че подготвят военна офанзива срещу Русия. САЩ и Украйна отрекоха това твърдение.

По-късно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи среща между НАТО и Русия, която да се проведе на 12 януари. Москва съобщи, че обмисля предложението. Очаква се тези разговори, ако бъдат проведени, да са фокусирани върху струпването на руски войски и искането на Русия НАТО да спре разширяването си на изток и да прекрати военното си сътрудничество с Украйна и Грузия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG