Връзки за достъпност

Извънредни новини

След многократно нарушавана ограничителна заповед. Мъж е задържан за убийството на бившата си жена


Протест в София срещу насилието над жени
Протест в София срещу насилието над жени

Мъж е арестуван по подозрение, че е убил бившата си жена, съобщи БТА. Жената е имала ограничителна заповед срещу него от 2017 г., а той няколко пъти я е нарушавал. По-късно мъжът е направил пълни самопризнания, съобщи Апелативната прокуратура във Варна.

Убийството е извършено в град Тервел във вторник сутринта. Според разследващите жертвата е била пребита до смърт на улицата. Те предполагат, че тя се е срещнала със заподозрения след телефонни разговори, между тях е възникнал конфликт и той я е убил.

Арестуваният Фаредин Мемиш Ахмед
Арестуваният Фаредин Мемиш Ахмед

Соченият от властите за извършител на убийството е 51-годишният Фаредин Мемиш Ахмед. Той е бивш съпруг на жертвата. Тя е имала ограничителна заповед срещу него, а той я е нарушавал многократно и е бил санкциониран за това, посочват от прокуратурата.

След убийството властите започнаха издирване на Ахмед. Той е бил открит и арестуван във вторник вечерта в апартамент, който е трябвало да ремонтира.

Окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев съобщи, че има достатъчно доказателства срещу Ахмед. Има свидетели, доказателства и видеозаписи на движението на жертвата и убиеца малко преди престъплението, каза окръжният прокурор.

Убийството е извършено с особена жестокост, каза още Радослав Бухчев. Наказанието е от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

От началото на 2021 г. в България най-малко 15 жени са убити от мъже и почти във всички случаи заподозрени за убийството са техни партньори, съпрузи, синове. Официална статистика за тези убийства обаче липсва. Последният случай, който привлече общественото внимание, беше на Евгения Владимирова, за чието убийство призна съпругът ѝ Орлин.

Държавата не събира и данни за случаите на домашно насилие и насилие, основано на пола. Според различни проучвания една на всеки три жени е преживяла физическо и/или сексуално насилие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG