Връзки за достъпност

Извънредни новини

ТЕЦ "Брикел" осъди Министерството на околната среда за 25 млн. лева обезщетение


Бизнесменът Христо Ковачки, който е свързван със собствеността на ТЕЦ "Трикел"
Бизнесменът Христо Ковачки, който е свързван със собствеността на ТЕЦ "Трикел"

ТЕЦ “Брикел” осъди Министерство на околната среда и водите (МОСВ) да ѝ плати обезщетение от 25 млн. лева. Решението на Върховния административен съд (ВАС) от 23 декември, за което първо съобщи сайтът bird.bg, потвърждава това на долната инстанция.

Делото се води заради отказа на екоминистерството през 2012 г. да предостави на свързваната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ “Брикел” безплатни квоти за емисии на парникови газове. Искът е заведен по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, съгласно който държавата и общините отговарят за вредите, причинени от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица.

През август 2020 г. Административен съд - София град (АССГ) осъди Министерството на околната среда да плати на дружеството собственик на централата близо 17.5 млн. лева обезщетение и малко над 7 млн. лева лихва. Решението на ВАС от 23 декември потвърждава решението на АССГ и не подлежи на обжалване. Обезщетението ще дойде от парите на данъкоплатците.

ТЕЦ “Брикел” официално не е собственост на бизнесмена Христо Ковачки. Доклад на природозащитната организация „Грийнпийс“ – България обаче свързва Ковачки със собствеността на централата. Самият бизнесмен през годините е потвърждавал, че е консултант на някои от бизнесите, които му се приписват.

ТЕЦ “Брикел” е сред централите, за които често има сигнали, че замърсяват въздуха. Разследване на международната журналистическа мрежа OCCPR, публикувано от “Биволъ”, разкри, че тя е подавала занижени отчети за въглеродните си емисии в продължение на години.

Централата беше обект на проверка от прокуратурата заради използване на отпадъци като гориво. Разследване на Свободна Европа показа, че тя е изгаряла отпадъци със съгласието на Министерството на околната среда, въпреки че отпадъците не са били включени като гориво в разрешителното ѝ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG